Kyselo babičky z Podkrkonoší

71
- reklama -

Suroviny

150 g chlebového kvásku
velká hrst sušených hub
1,5 kg brambor
5 vajec
2 střední cibule
1 pol. lžíce másla + 3 pol. lžíce oleje
1 čajová lžička kmínu
sůl
smetana sladká nebo zakysaná

Postup přípravy receptu

  1. V předvečer uděláme přípravy: Kvásek zalijeme cca 1 litrem vlažné vody a dáme na teplejší místo. Houby namočíme do vody, brambory uvaříme ve slupce do měkka. Vše necháme do druhého dne, kdy budeme kyselo vařit.


    Zobrazit celý recept

  2. Houby uvaříme doměkka ve vodě, v níž se namáčely, s přidáním kmínu. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, osmažíme v pánvi na tuku (máslo s olejem) téměř do zlata, asi 2/3 cibule dáme stranou, na zbytek do pánve vlijeme mírně osolená vejce a uděláme řídká míchaná vajíčka.

  3. Kvásek důkladně rozkvedláme cca ve 2 litrech studené vody a za stálého míchání povaříme, dokud nezačne houstnout. Přidáme vařené houby i s vývarem, brambory, osmaženou cibulku a po částech lžící vkládáme míchaná vajíčka. Necháme přejít varem a odstavíme. Dochutíme solí.

  4. Kyselo si každý strávník na talíři může zjemnit sladkou smetanou, případně zdobíme kopečkem zakysané smetany.

Poznámka od kuchařky

Možná někdo právem namítne, že kyselo bývalo v Podkrkonoší jídlem chudých, z velice dostupných surovin, tak co tam dělá smetana… Je to pravda, ale babička mě to naučila se smetanou s tím, že je to daleko chutnější. Zvláště, když čeká hosty – to jsme jako my, kteří její kyselo milují. Když jsem tedy recept nazvala jako babiččino kyselo, musela jsem to napsat přesně, jak ho dělá ona, se vším všudy :-).