Bleskové jogurtové koblížky s banánem

81
- reklama -

Suroviny
2 – 3 porce

150 g bílého jogurtu (já měl hustý smetanový, 10% tuku)
1 zralý banán, cca 120 gramů po oloupání
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce rumu
cca 150 g hladké mouky
půl balení prášku do pečiva
olej na smažení
moučkový cukr na posypání, není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukry, přidáme vidličkou rozmačkaný zralý banán, jogurt, rum a dobře promícháme. Přisypeme hladkou mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Vytvoříme středně tuhé těsto, kterése bude lepit na lžíci. Konzistence se nelekáme, lžičkou těsto z mísy nabíráme a ze lžičky ho vždy prstem stáhneme (sundáme) přímo do horké olejové lázně. Oleje dáváme vyšší vrstvu, cca 2-3 cm. Nesmažíme příliš zprudka, spíše na střední teplotu, aby se koblížky dobře propekly.


    Zobrazit celý recept

  2. Pokud máme olejovou vrstvu dost vysokou, koblížky se mají snahu samy otáčet během smažení a opékat se tak stejnoměrně ze všech stran dozlatova. Pokud ne, pomůžeme jim lehce vidličkou. Po osmažení je vyndaváme děrovanou naběračkou nebo kovovým cedníčkem z oleje a dáme je okapat na ubrousek.

  3. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem, ale kdo nechce, nemusí.

Poznámka od kuchařky

Je to rychlovka bez čekání, žádné kynutí, jen zamíchat a smažit. Koblížky jsou nadýchané a nejsou nacucané olejem. Zmizí dřív, než stačí úplně vychladnout.