![Bleskové jogurtové koblížky s banánem_5ff6a33dd3583.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/bleskove-jogurtove-koblizky-s-bananem_5ff6a33dc2a0f.jpeg)
Suroviny
2 – 3 porce
- 150 g bílého jogurtu (já měl hustý smetanový, 10% tuku)
- 1 zralý banán, cca 120 gramů po oloupání
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce rumu
- cca 150 g hladké mouky
- půl balení prášku do pečiva
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání, není nutný
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukry, přidáme vidličkou rozmačkaný zralý banán, jogurt, rum a dobře promícháme. Přisypeme hladkou mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Vytvoříme středně tuhé těsto, kterése bude lepit na lžíci. Konzistence se nelekáme, lžičkou těsto z mísy nabíráme a ze lžičky ho vždy prstem stáhneme (sundáme) přímo do horké olejové lázně. Oleje dáváme vyšší vrstvu, cca 2-3 cm. Nesmažíme příliš zprudka, spíše na střední teplotu, aby se koblížky dobře propekly.
-
Pokud máme olejovou vrstvu dost vysokou, koblížky se mají snahu samy otáčet během smažení a opékat se tak stejnoměrně ze všech stran dozlatova. Pokud ne, pomůžeme jim lehce vidličkou. Po osmažení je vyndaváme děrovanou naběračkou nebo kovovým cedníčkem z oleje a dáme je okapat na ubrousek.
-
Před podáváním posypeme moučkovým cukrem, ale kdo nechce, nemusí.
Poznámka od kuchařky
Je to rychlovka bez čekání, žádné kynutí, jen zamíchat a smažit. Koblížky jsou nadýchané a nejsou nacucané olejem. Zmizí dřív, než stačí úplně vychladnout.