Suroviny
- Korpus: 5 vajec
- 150 g cukru krystal
- 120 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 5 lžic oleje
- špetka soli
- Krém: 300 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 100 g moučkového cukru
- 1 bílá čokoláda
- 250 g másla
- Marcipán: 150 ml vody
- 70 g másla (pravého)
- 150 g hladké mouky
- cca 500 g přesátého cukru moučka
- mandlová tresť (sladká nebo hořká, já dala napůl)
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Oddělíme si bílky od žloutků – do bílků dáme špetku soli a vyšleháme sníh.
-
Do sněhu přišleháme po částech cukr, musíme šlehat dýl (asi 5 min).
-
Do hotového sněhu postupně zašleháme žloutky a olej na střídačku ( 1 lžíce žloutek -> prošlehat, 1 lžíce oleje -> prošlehat a to vše 5x ). Šlehač dáme na nižší otáčky.
-
Do těsta přidáme mouku a kakao, opatrně promícháme vařečkou.
-
Těsto dáme do formy a pečeme 40 min na 150°C.
-
Krém: Uvaříme pudink, když začne houstnout, přidáme bílou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Pak sundáme ze sporáku a vmícháme větší kousek másla. Necháme vychladnout a občas zamícháme, aby nevznikl škraloup. Do vychladnutého pudinku zašleháme máslo a cukr.
-
Marcipán: Vodu s máslem přivedeme k varu a přidáme mouku, těsto odpálíme ( mícháme tak dlouho, aby se nám těsto nelepilo na stěny hrnce ) a necháme vychladit.
-
Pak do těsta vpracujeme cukr, 2 lžičky tresti a můžeme ho obarvit.
Při potahování dortu je dobré si marcipán rozválet mezi 2 kusy folie.
Poznámka od kuchařky
Čokoláda na krém nemusí být bílá, používám i na vaření nebo mléčnou. Taktéž pudink nemusí být vanilkový, jde to udělat i s karamelovým.