Jablkový závin se třemi druhy tuků – bezvaječný – pro Rebeku

37
- reklama -

Suroviny
4 záviny

Těsto:
500 g polohrubá mouka
250 g ztužený tuk (Iva, Lira,…)
2 lžíce oleje
2 dl mléka
špetka soli
Náplň:
jablka
cukr krupice
skořice mletá
rozinky
ořechy
8 lžic strouhanky
lžička másla
máslo na potření závinů.

Postup přípravy receptu

  1. Polohrubou mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku a na její okraje nastrouháme na slzičkovém struhadle ztuhlý tuk a lehce jej s moukou promísíme. Doprostřed mouky uděláme důlek a tam po malém množství přiléváme mléko s olejem a hned tekutinu zapracováváme vidličkou do mouky. Poté ručně rychle vypracujeme ze surovin hladké a nelepivé těsto. To uložíme na chvíli do chladna a mezitím připravíme jablečnou náplň a strouhanku.


    Zobrazit celý recept

  2. Na větší pánev dáme malý oříšek másla, pomalu jej rozpustíme a přidáme asi 8 lžic strouhanky. Tu lehce opékáme dozlatova- strouhanka s máslem musí hezky vonět a nesmí se spálit!

  3. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo, nebo plátky.

  4. Těsto rozdělíme na čtyři stejně velké díly a každý vyválíme na větší obdélníkový plát. (Aby měl plát správný tvar, je dobré jej válet od středu k rohům a pak jen doválet rovné strany).

  5. Plát těsta posypeme strouhankou, jablky, cukrem, skořicí ořechy, zavineme a přeložíme na plech s pečícím papírem. Takto pokračujeme i s dalšími díly těsta.

  6. Troubu předem předehřejeme na 180°C.

  7. Před vložením do trouby záviny shora propícháme, aby mohla unikat pára a záviny nepraskly.

  8. Záviny vložíme do předehřáté trouby a po 10 minutách ji ztlumíme na 175°C a pečeme do světlé barvy asi 20 – 30 min. dle vlastního spotřebiče.

  9. Hotové záviny ihned po vytažení z trouby, potřeme kouskem ztuhlého másla.

Poznámka od kuchařky

Tento závin peču už dobře 15 let a je u nás velmi oblíbený. Recept mám z knihy 234 x jablko v kuchyni a je to má nejoblíbenější kuchařka na zpracování podzimní úrody.

Závin je první den krásně křehký a kdo má rád těsto vláčnější, stačí ho nechat pár hodin uležet, či upéct den předem. U nás se sní většinou už v té křehké verzi…;-).

Bezvaječný závin v tomto poměru surovin jsem tu nenašla, tak ho přidávám.

Rebeko, konečně jsem se dostala k tomu, přidat sem ten slíbený recept na štrúdl – omlouvám se, za tak dlouhou dodací lhůtu a doufám, že Ti bude po upečení chutnat:-)