
Suroviny
6 porcí
- 1 kg vepřového plecka
- 1 velká cibule
- 1 lžička Dijonské hořčice
- 2 menší sterilované domácí okurky
- 1/2 kg čerstvé růžičkové kapusty
- 10 dkg Lopenické slaniny
- 3 stroužky česneku (CZ)
- sůl
- pepř
- sádlo
- máslo
- 3/4 litru masového vývaru
- hladká mouka
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec nakrájíme na větší kostky a pouze osolíme, opepříme a dáme chvilku odležet. Velmi prostě ochucené maso vložíme do hrnce, kde máme rozpuštěnou lžíci vepřového sádla a opékáme do zlatova. K opečenému vepřovému masu přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a necháme bez podlití pod pokličkou lehce dusit ve vlastní šťávě.
-
Do hrnce k masu, které si po chvilce pustilo společně s cibulí vlastní šťávu, přidáme na velmi jemno nakrájené sterilované okurky a lžičku Dijonské hořčice. Lehce podlijeme připraveným vývarem (cca ½ litru) a dusíme dále do měkka.
-
Mezitím si očistíme růžičky kapusty od nevzhledných svrchních lístků, opereme a uvaříme je v páře během 20 – 30 minut, dle velikosti růžiček. Do hlubší pánve si dáme na jemno nakrájenou Lopenickou slaninu, kterou lehce ale ne úplně vypečeme. Přidáme nasekané stroužky česneku, a jakmile začne česnek vonět, tak přidáme v páře na skus uvařené růžičky kapusty. Několikrát společně prohodíme nebo promícháme a udržujeme poté teplé.
-
Mezitím se nám krásně dodusilo vepřové maso, jehož šťávu dle potřeby a chuti dohustíme máslovou jíškou a případně doplníme zbytkem vývaru. Lehce prohřejeme cca 10 – 15 minut. Podáváme s vařeným bramborem a 4 – 5 růžiček kapusty.
Poznámka od kuchařky
Největší boj byl o růžičky kapusty 🙂