3D – Iglů s tučňáky

75
- reklama -

Suroviny

Piškot:
9 vajec
9 lžic cukru krupice
9 lžic polohrubé mouky
2 lžíce oleje
1 prášek do pečiva
Krém:
2 pudinky vanilkové (nebo banánové)
500 ml mléka
2 másla
20 – 30 dkg moučkového cukru
na tmavý krém podle chuti 200 – 300 gramů čokolády
Ovoce:
4 banány (na kolečka nebo jakékoli ovoce dle chuti)
Domácí marcipán:
20 dkg sušeného mléka Lactino polotučné
20 dkg moučkový cukr
3 lžíce medu
2 lžíce oleje
2 lžíce vody
1 – 2 lžička aroma sladká mandle
potravinářské barvy obyčejné
2-5 namočené ruce
Na dopracování dle potřeby:
solamyl
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Piškot:
    Žloutky si vyšleháme s cukrem a olejem do pěny,pak vmícháme mouku a prášek do pečiva,nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílku. Bílky přidáme do těsta lehkým vmícháváním ručně – už nešlehat. Přidáte-li kakao bude mít tmavý korpus nebo obarvíte kakaem jen polovinu těsta a střídavě budete do formy lít po lžících na sebe, budete mít krásné kruhové mramorování.

  2. Krém:
    Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500 – 600 ml na oba dohromady.
    Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout.

  3. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí.

  4. Domácí marcipán:
    Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar.

  5. Rady:
    Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější.
    Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu.
    Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby ( práškové v sáčcích, gelové, pudrové )
    Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.