
Suroviny
- TĚSTO:
- 200 ml 12% smetany
- 1 kostka droždí
- 90 g třtinového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citrónu
- špetka soli
- OBARVENÍ I. díl:
- 60 g mletého máku
- 40 ml mléka
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- OBARVENÍ II. díl:
- 100 g nastrouhané mrkve
- 50 g rozinek
- 100 ml rumu
- 2 lžíce hladké mouky
- OBARVENÍ III. díl:
- 50 g nasekaných mandlí a ořechů
- bílek a celé vejce na potření
- sekané mandle – plátky na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Z vlažné smetany, droždí, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky nechat vzejít kvásek.
-
V míse smíchat zbylé ingredience na těsto, přidat kvásek a vypracovat hladké těsto. To rozdělit na 3 díly (dva stejné a jeden z nich trochu větší).
-
Každý díl „obarvit“ zapracováním příslušných ingrediencí (do největšího dílu těsta patří mandle a ořechy).
-
Všechny díly nechat 40-60min kynout (lehce poprášené, zakryté, na teplém místě).
-
Každý díl vyválet na cca 70cm dlouhé váleček a splést cop. Na plechu nechat kynout ještě aspoň 15min. Poté potřít bílkem nebo celým vejcem, posypat mandlemi a péct na 180°C mn 30min (pak test špejlí), kdyby povrch příliš tmavl, zakrýt alobalem.
-
Pak už jen pocukrovat.
Poznámka od kuchařky
Recept je z čsp. GURMET (duben 2012) a je vynikající, i když trochu pracnější.
Původně to měl být VĚNEC, ale nebyla po ruce kulatá forma. V příp. že byste chtěli věnec, dejte doprostřed formy misku dnem vzhůru, celé to potáhněte pečicím papírem a cop kolem misky otočte (bude bránit tomu, aby se střed věnce spekl k sobě).
Díl těsta, do kterého patří madle a ořechy je větší proto, že k ostatním dílům se přidává ingrediencí VÍC, tak aby pak nebyl „chudák“ a velikostí se rovnal zbylým dvěma.