3-Barevný mazanec

71
- reklama -

Suroviny

TĚSTO:
200 ml 12% smetany
1 kostka droždí
90 g třtinového cukru
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
1 vejce
2 žloutky
100 g másla
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citrónu
špetka soli
OBARVENÍ I. díl:
60 g mletého máku
40 ml mléka
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice
OBARVENÍ II. díl:
100 g nastrouhané mrkve
50 g rozinek
100 ml rumu
2 lžíce hladké mouky
OBARVENÍ III. díl:
50 g nasekaných mandlí a ořechů
bílek a celé vejce na potření
sekané mandle – plátky na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažné smetany, droždí, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky nechat vzejít kvásek.

  2. V míse smíchat zbylé ingredience na těsto, přidat kvásek a vypracovat hladké těsto. To rozdělit na 3 díly (dva stejné a jeden z nich trochu větší).

  3. Každý díl „obarvit“ zapracováním příslušných ingrediencí (do největšího dílu těsta patří mandle a ořechy).

  4. Všechny díly nechat 40-60min kynout (lehce poprášené, zakryté, na teplém místě).

  5. Každý díl vyválet na cca 70cm dlouhé váleček a splést cop. Na plechu nechat kynout ještě aspoň 15min. Poté potřít bílkem nebo celým vejcem, posypat mandlemi a péct na 180°C mn 30min (pak test špejlí), kdyby povrch příliš tmavl, zakrýt alobalem.

  6. Pak už jen pocukrovat.

Poznámka od kuchařky

Recept je z čsp. GURMET (duben 2012) a je vynikající, i když trochu pracnější.

Původně to měl být VĚNEC, ale nebyla po ruce kulatá forma. V příp. že byste chtěli věnec, dejte doprostřed formy misku dnem vzhůru, celé to potáhněte pečicím papírem a cop kolem misky otočte (bude bránit tomu, aby se střed věnce spekl k sobě).

Díl těsta, do kterého patří madle a ořechy je větší proto, že k ostatním dílům se přidává ingrediencí VÍC, tak aby pak nebyl „chudák“ a velikostí se rovnal zbylým dvěma.