
Suroviny
- Těsto:
- 4 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukr krupice
- 1/2 prášku do pečiva
- 6 lžic horké vody
- Krém:
- 2 zakysané smetany
- 1 smetana ke šlehání
- 1 cukr vanilkový
- Poleva:
- 1/2 l šťávy z kompotu doplněné vodou
- 2 lžíce ovocného sirupu (šťávy)
- 1 vanilkový pudink
- 1 vanilkový cukr
- ovoce
Postup přípravy receptu
-
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přidáme horkou vodu, pak mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.
-
Upečeme piškot na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě asi na 170°C. Když piškot vychladne, stáhneme z něj papír a dle šablony vystřižené z novin si z piškotového plátu vyřízneme nožem číslice.
-
Na krém ušleháme šlehačku , přidáme cukr a přidáme kysanou smetanu.
-
Na vykrojené číslice naneseme krém, poklademe ovocem a lžící opatrně na ovoce nanášíme teplou polevu.
-
Na polevu uvaříme klasicky ze všech surovin pudink a mícháme, dokud částečně nevychladne.
-
Necháme proležet nejlépe do druhého dne v chladu.
Poznámka od kuchařky
Můžeme péct na plechu a krájet jako řezy na kostky.
Pokud pečete číslice, můžete péct buď obě z jednoho plechu nebo můžete upéct z dvojité dávky ( na každé číslo jeden plech) – pak bude číslo skoro půl metru velké! Dělám na různé oslavy, neboť se velmi dobře krájí.