Zapečený květák s rajčaty a krémovým bešamelem

18
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 hlávka květáku
6 středních brambor
1 velká cibule (pórek,jarní cibulka)
sůl
pepř
4 cherry rajčátka (může být klidně víc, i velká rajčata)
2 vejce
3 polévkové lžíce hladké mouky
Kousek z kostky másla (2 cm plátek)
1 smetana na vaření (250 ml)
3 polévkové lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky, propláchneme ( je dobré ho nechat namočený 5 minut ve vodě, vyplaví se z něj případné nečistoty ) a pokrájíme. Uvaříme v osolené vodě přibližně 10 minut tak, aby nebyl úplně měkký.

  2. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme, uvaříme klasicky jak je známe ( 10 minut ).

  3. Do mísy dáme pokrájený květák, brambory buď pokrájené na malé kousky nebo protlačené přes sítko, přidáme na jemno krájenou cibuli ( pórek ), osolíme, opepříme ( koření se nebojíme ).

  4. Plech nebo zapékací mísu vymažeme olejem, nasypeme květák s bramborami, zalijeme rozšlehanými vejci.

  5. Na hlubší pánvi nebo v malém hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, promícháme a hned přibližně po půl minutce zalijeme smetanou ( může být i mléko ) – říkáme tomu bešamel. Necháme zlehka probublat a odstavíme. Tímto bešamelem zalijeme směs brambor a květáku , nahoře poklademe krájenými rajčaty ( zlehka je zatlačíme do směsi aby se zapekly ) a pečeme v troubě na střední výkon přibližně 15 – 20 minut. Já zapékala v dortové formě a bylo to super.

- reklama -