
Suroviny
4 porce
- 1 hlávka květáku
- 6 středních brambor
- 1 velká cibule (pórek,jarní cibulka)
- sůl
- pepř
- 4 cherry rajčátka (může být klidně víc, i velká rajčata)
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- Kousek z kostky másla (2 cm plátek)
- 1 smetana na vaření (250 ml)
- 3 polévkové lžíce oleje
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na růžičky, propláchneme ( je dobré ho nechat namočený 5 minut ve vodě, vyplaví se z něj případné nečistoty ) a pokrájíme. Uvaříme v osolené vodě přibližně 10 minut tak, aby nebyl úplně měkký.
-
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme, uvaříme klasicky jak je známe ( 10 minut ).
-
Do mísy dáme pokrájený květák, brambory buď pokrájené na malé kousky nebo protlačené přes sítko, přidáme na jemno krájenou cibuli ( pórek ), osolíme, opepříme ( koření se nebojíme ).
-
Plech nebo zapékací mísu vymažeme olejem, nasypeme květák s bramborami, zalijeme rozšlehanými vejci.
-
Na hlubší pánvi nebo v malém hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, promícháme a hned přibližně po půl minutce zalijeme smetanou ( může být i mléko ) – říkáme tomu bešamel. Necháme zlehka probublat a odstavíme. Tímto bešamelem zalijeme směs brambor a květáku , nahoře poklademe krájenými rajčaty ( zlehka je zatlačíme do směsi aby se zapekly ) a pečeme v troubě na střední výkon přibližně 15 – 20 minut. Já zapékala v dortové formě a bylo to super.