
Suroviny
- Korpus:
- 20 dkg cukru
- 10 dkg oleje
- 4 žloutky
- 10 dkg vlažné vody
- 25 dkg polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilka
- vejce na sníh
- Krém:
- 1 litr červeného rybízu
- 250 g másla nebo lepšího tuku na pečení
- cukr moučka (podle chuti)
- vanilkový cukr
- vanilkový pudink
- Ovocná vrstva:
- 1 litr různého zahradního ovoce (já jsem použila maliny, jahody, rybíz červený a černý)
- 3 sáčky čirého želé (tj. na 750 ml tekutiny)
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Nejdříve cukr olej a žloutky utřeme, zalejeme vlažnou vodou, přidáme mouku, prášek, vanilku a z bílků ušleháme tuhý sníh.
-
Pečeme na 150 až 180 °C v rozehřáté troubě, čas nevím vždycky to zkouším špejlí.
-
Krém: rybíz rozvaříme a přes sítko vymačkáme šťávu do jiného hrnce, ten dáme na plotnu a vaříme. Když začne šťáva vřít pomalu vlejeme puding (ten jsme smíchali s vodou) a mícháme dokud nezačne směs houstnout. Necháme vystydnout.
-
Mezitím nakrájíme rozměklý tuk na plátky vložíme do misky a s moučka cukrem ušleháme máslovou pěnu.
-
Až šťáva vychladne na pokojovou teplotu po lžících zamixujte do másla. Všechno záleží na vaší chuti, protože množství cukru a šťávy určujete vy, ale krém by měl být trochu trpký, sladko-kyselý. Určitě nenechávejte krém nevýrazný. Krém má sytě růžovou barvu.
-
Ovocná vrstva:Tak to už je jednoduché poklademe ovoce a zasypeme vanilkovým cukrem. Uvaříme želatinu podle návodu na obalu a zalejeme dortík.
Poznámka od kuchařky
Když jsem dělala dortík poprvé použila jsem na krém máslo, ale trošku se mi srazil. Nicméně v lednici pěkně ztuhl a vůbec to nevadilo. Podruhé jsem použila zlatou hanou, chuťově mi to přišlo horší než s máslem ale zase se krém nesrazil, musela jsem použít i víc rybízu, abych chuť hané srazila. Nevím jestli to bylo shodou náhod nebo to bylo změnou tuku. Celý dortík byl hrozně dobrý má sladkokyselou chuť a moje skoro tchýně a skoro tchán si opravdu pochutnali. Řikali, že je jako z cukrárny, když za mlada chodívali tak nevim…:D