
Suroviny
4 porce
- 700 g vepřové plece vcelku
- 170 g gazdovské slaniny(může být i anglická,nebo spišská)
- 1 cibule
- 1 větší kedluben cca 450 g
- plnotučná hořčice
- čtyřbarevný pepř(mlýnek Kotányi/může být i obyčejný černý mletý)
- sůl
- lžíce oleje
- pár lístků libečku na závěr/lze vynechat
- (nit na zajištění masa)
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno, 1/4kedlubnu nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle a zbytek nakrájíme na větší kostky.
-
Maso opláchneme a osušíme. Ostrým, úzkým nožem do něj prořízneme otvor, který zlehka vyplníme hořčicí.
-
Ze slaniny ukrojíme delší špalíčky, které natlačíme do otvoru v mase. Maso pro udržení hezkého tvaru utáhneme nití, lehce osolíme a posypeme pepřem.
-
Zbývající část slaniny nakrájíme na drobné kostičky a v hrnci osmahneme do zlatavé barvy. Část osmažené slaniny odebereme bokem na pozdější úpravu.
-
Ke zbytku do hrnce přidáme cibuli a lehce orestujeme. Odhrneme ke straně hrnce, vložíme připravené maso a ze všech stran prudce orestujeme. Podlijeme 150ml horké vody, přidáme polévkovou lžíci hořčice a promícháme.
-
Vše zasypeme kedlubnou, nakrájenou na kostky, hrnec uzavřeme víkem a od doby varu dusíme pod tlakem 30minut.
-
Poté hrnec ochladíme, otevřeme, měkké maso ze šťávy vyjmeme a uchováme v teple.
-
Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme nastrouhanou část kedlubny a chvilku provaříme.
-
Maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme s připraveným krémem a bramborovým knedlíkem.
-
Na talíři posypeme nasekaným libečkem a osmaženou slaninou.
-
Pokud budeme připravovat v obyčejném hrnci, postup je úplně stejný. Maso podlijeme vodou do jeho poloviny a během dušení po troškách tekutinu doplňujeme, aby se maso nepřichytlo. Vody nedáváme příliš moc, kedluben pustí hodně šťávy.
Poznámka od kuchařky
Máme rádi kedlubnové zelí,ale chtěla jsem něco netradičního a aby to bylo lákavé i vzhledově.
Opět jsem v kuchyni z mála surovin zaexperimentovala a moc jsme si pochutnali:-)









