Vepřové maso v kapustě

137
- reklama -

Suroviny
cca 6

cca 1200 g vepřové krkovice bez kosti, libovější, nebo plec, karé, kýta
sůl
drcený kmín
mletý pepř
Dále:
cca 1 kg kapusty
200 g anglické slaniny nebo Váhalovy…
olej nebo sádlo
1 velká cibule (nebo dvě střední)
3 stroužky česneku
2-3 dl vývaru nebo voda a masox

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso v celku nasolíme, opepříme a okmínujeme, zabalíme a dáme odležet nejlépe přes noc do chladna. 1-2 hodiny před tepelnou úpravou z chladničky maso vyndáme.


    Zobrazit celý recept

  2. Na trošce sádla (oleje) osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata s pokrájenou slaninou. Pak osmaženou směs ve větším hrnci nebo kastrolu odstrčíme stranou a vložíme osmažit i předem nasolenou a nakořeněnou krkovici, plec, kýtu nebo karé ze všech stran dozlatova.

  3. Když máme maso osmažené, přisypeme pokrájenou kapustu a nasekaný česnek, kterou promícháme se směsí cibule a slaniny, přilijeme vývar (nejlepší je z uzeného masa nebo vepřový), případně vodu s kouskem masoxu (ne celý, pozor na slanost!) a pod poklicí dusíme na mírném plameni, za občasného promíchání kapusty a případného mírného podlití do změknutí masa cca 1,5 hodiny (dle druhu masa).

  4. Kapusta by se měla rozdusit na jakési „omáčkové pyré“, které budeme podávat s na plátky pokrájeným vepřovým masem, houskovým, kynutým nebo bramborovým knedlíkem, bramborovými noky, vařeným bramborem…

  5. Použít můžeme i tlakový hrnec, pokud máme odhad, kolik tekutiny nám během vaření „odsyčí“. Cca po 20-30 minutách vaření hrnec odstavíme, necháme dojít, zkontrolujeme a případně ještě dovaříme do změknutí masa.

  6. Pokud jsme kapustu podlili víc než bylo nutné, můžeme ji zahustit troškou jíšky a nechat provařit. Případně lze přistrouhat jemně strouhanou bramboru, kterou necháme v kapustě povařit.