Velikonoční cop

68
- reklama -

Suroviny

500 g hladké mouky
50 g mletého cukru
150 g Hery
4 vejce
špetka soli
strouhaná citronová kůra
35 g droždí
mléko dle potřeby
Náplň:
100 g kandované pomerančové kůry
100 g citronátu
100 g rozinek
150 g meruňkové zavařeniny
3 panáky rumu
Poleva:
meruňková zavařenina
šťáva z 1 citronu
mletý cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mouku promícháme s mletým cukrem.

  2. Droždí rozpustíme v trošce vlažného mléka a společně s vlažnou herou, vejci, solí a strouhanou citronovou kůrou přidáme do moučné směsi, zalijeme vlažným mlékem podle potřeby a vařečkou vypracujeme jemné, hedvábně lesklé těsto, které dělá bubliny. Zakryjeme, uložíme na teplé místo a necháme půl hodiny kynout.

  3. Pak rozdělíme na 3 díly, vytvarujeme do koulí a necháme další půl hodiny kynout.

  4. Kandovanou kůru, citronát a rozinky zalijeme vždy 1 odlivkou rumu a přidáme po 1/3 zavařeniny, dobře rozmícháme. Vykynulé koule rozválíme na obdélníky a natřeme náplněmi a zavineme.

  5. Zapleteme cop, položíme na máslem vymazaný plech a pečeme v troubě předehřáté na 180-190 °C cca hodinu.

  6. Po vychladnutí potřeme horkou rozvařenou zavařeninou. Mletý cukr utřeme s citronovou šťávou, nahřejeme ve vodní lázni a tekutou polevou dozdobíme cop. Necháme vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Tento recept mám z časopisu „Dobrou chuť“ a dělám jej pravidelně.