
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 50 g mletého cukru
- 150 g Hery
- 4 vejce
- špetka soli
- strouhaná citronová kůra
- 35 g droždí
- mléko dle potřeby
- Náplň:
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 100 g citronátu
- 100 g rozinek
- 150 g meruňkové zavařeniny
- 3 panáky rumu
- Poleva:
- meruňková zavařenina
- šťáva z 1 citronu
- mletý cukr
Postup přípravy receptu
-
Mouku promícháme s mletým cukrem.
-
Droždí rozpustíme v trošce vlažného mléka a společně s vlažnou herou, vejci, solí a strouhanou citronovou kůrou přidáme do moučné směsi, zalijeme vlažným mlékem podle potřeby a vařečkou vypracujeme jemné, hedvábně lesklé těsto, které dělá bubliny. Zakryjeme, uložíme na teplé místo a necháme půl hodiny kynout.
-
Pak rozdělíme na 3 díly, vytvarujeme do koulí a necháme další půl hodiny kynout.
-
Kandovanou kůru, citronát a rozinky zalijeme vždy 1 odlivkou rumu a přidáme po 1/3 zavařeniny, dobře rozmícháme. Vykynulé koule rozválíme na obdélníky a natřeme náplněmi a zavineme.
-
Zapleteme cop, položíme na máslem vymazaný plech a pečeme v troubě předehřáté na 180-190 °C cca hodinu.
-
Po vychladnutí potřeme horkou rozvařenou zavařeninou. Mletý cukr utřeme s citronovou šťávou, nahřejeme ve vodní lázni a tekutou polevou dozdobíme cop. Necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mám z časopisu „Dobrou chuť“ a dělám jej pravidelně.









