
Suroviny
3 porce
- 100 g kuřecího masa (pečené nebo vařené)
- 1 malá mrkev
- kousek bílé ředkve nebo plátek celeru
- 6 koleček bílé části pórku
- 1 malé vejce
- 1 čtvereček vlasových rýžových nudlí
- 1stroužek česneku
- plátek čerstvého zázvoru
- 1 jarní cibulka
- 3 stonky koriandru
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- špetka chilli – nemusí být
- rýžový papír
- Na pikantní omáčku:
- 2 lžíce Hoisin omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce švestkové omáčky
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce nebo dle chuti limetkové šťávy
- 1/2 lžíce švestkového vína
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí maso (měla jsem kousek 120 g pečeného) nakrájíme na drobné kostičky. Nudle zalijeme vodou a necháme stát stranou. Očištěnou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky nožem nebo julienne škrabkou, dáme do misky. Kolečka pórku a nať cibulky drobně nakrájíme, česnek, stonky koriandru a zázvor nasekáme nadrobno.
-
Vše v misce promícháme, přidáme změklé nudličky 2-3x překrojené na menší, vejce, obě omáčky a lístky koriandru. Vše promícháme a takto připravenou náplň dáváme na rýžové papíry, které postupně namáčíme do teplé vody v hlubokém talíři. Vždy namočíme dva kusy (malé kulaté) rýžového papíru, když změknou. vyndáme je, dáme doprostřed 1 lžíci náplně, okraje zvedneme a uprostřed svážeme na mašličku kuchyňským provázkem.
Náplň vystačí na 9-10 uzlíků, když jsou hotové, můžeme je smažit v oleji nebo upéct v troubě. -
Zatím smícháme uvedené suroviny na omáčku v menší misce. Z hotových uzlíků sundáme provázek (rozvázat mašličku) a nahradíme kouskem pažitky nebo necháme volně, už se neotevřou. Podáváme ihned s pikantní omáčkou nebo jen s kvalitní sojovou omáčkou např. Tamari (nebo bez omáčky v „českém stylu“ s bramborovou kaší a salátem.)
Poznámka od kuchařky
Uchovat čerstvý koriandr bývá problém, rozdělím koupený trs na několik částí, každou zabalím do vlhké papírové utěrky nebo ubrousku a pak do potravinářské fólie. V lednici vydrží 3 týdny (po týdnu je někdy potřeba navlhčit utěrku a zkontrolovat poškozené lístky. Po otrhání lístků nasekám stonky nadrobno a uchovávám v malých sáčcích v mrazáku. Stejně tak v malých sáčcích mám zmražené 1-2 lžíce citronové a limetkové šťávy, která se vždy hodí. V tvořítku na led zmrazuji zbylé víno bílé i červené a černé pivo. Kostky přendám do zipsáčků a dle potřeby používám k vaření.