
Suroviny
- Těsto :
- 400 g hladké mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 1 lžíce krystalového cukru
- 200 ml mléka
- 0,25 lžičky soli
- 4 žloutky
- 150 g másla nebo Hery
- 2 lžíce zakysané smetany
- Náplň:
- 1 kg měkkého tvarohu
- 4 bílky
- 2 lžíce krupice nebo dětské krupičky
- 2 vanilkové cukry
- 100 g rozinek
- 200 g krupicového cukru
- strouhaná citronová kůra z 1 menšího bio citronu
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve uděláme náplň: utřeme tvaroh s vanilkovým cukrem, přidáme krupici a citronovou kůru i rozinky.
-
Bílky vyšleháme do hustého sněhu, zašleháme do něj krupicový cukr a opatrně vmícháme do tvarohu.
-
Pak zaděláme kynuté těsto.
-
Do mísy prosejeme mouku, osolíme, uděláme do mouky důlek, rozdrobíme do něj kvasnice, zalijeme vlahým mlékem a zasypeme lžící cukru.
-
Když kvásek vzejde, přidáme žloutky, nastrouhané tuhé máslo, zakysanku a vpracujeme tužší těsto. Nenecháme kynout.
-
Těsto rozdělíme na 2 stejné díly a jeden rozválíme na pečící papír podle velikosti plechu (40x33cm).
-
Přeneseme i s papírem na plech a rozetřeme tvarohovou náplň po celé ploše.
-
Na vrstvu náplně položíme druhý plát těsta a dotáhneme ho až do okrajů. Pak plech s těstem uložíme na 2 hodiny do lednice.
-
Odleželý propícháme vidličkou aby mohla unikat pára a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C.
-
Teplotu ihned snížíme na 175 °C pečeme 25 minut, až povrch zrůžoví. Zchladlý moučník pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Když jsem pekla, ze zvyku jsem přidala máslo rozpuštěné. Těsto pak bylo řidší, ale velmi dobře se s ním pracovalo. Protože kynulo před očima, nechala jsem ho v lednici jen hodinu. Když jsem pekla podruhé, dodržovala jsem správný postup a máslo nastrouhala. V konečném výsledku jsem žádný rozdíl nepoznala. V obou případech se s těstem velmi dobře pracovalo, bylo pružné a jemné. Vždy, když je třeba na koláč položit vrchní placku, tak to vyžaduje trochu šikovnosti. Ale s tímhle těstem, které jde natáhnout jakkoliv, aniž by se protrhlo, to svede i naprostý začátečník.
Velmi mě překvapilo, že nikde nic nevytékalo, dobře to drželo tvar a proto si myslím, že by tato náplň byla vhodná na koláče.
Přestože moučníku je opravdu hodně, vyplatí se jej dělat z celé dávky. Druhý den byl snad ještě lepší a myslím si, že by se mohl i zamrazit – pokud by bylo co.
Zdroj: Knihovnička Recepty 09/2013









