Tvarohové řezy velmi šťavnaté

129
- reklama -

Suroviny

Těsto :
400 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí
1 lžíce krystalového cukru
200 ml mléka
0,25 lžičky soli
4 žloutky
150 g másla nebo Hery
2 lžíce zakysané smetany
Náplň:
1 kg měkkého tvarohu
4 bílky
2 lžíce krupice nebo dětské krupičky
2 vanilkové cukry
100 g rozinek
200 g krupicového cukru
strouhaná citronová kůra z 1 menšího bio citronu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve uděláme náplň: utřeme tvaroh s vanilkovým cukrem, přidáme krupici a citronovou kůru i rozinky.

  2. Bílky vyšleháme do hustého sněhu, zašleháme do něj krupicový cukr a opatrně vmícháme do tvarohu.

  3. Pak zaděláme kynuté těsto.

  4. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, uděláme do mouky důlek, rozdrobíme do něj kvasnice, zalijeme vlahým mlékem a zasypeme lžící cukru.

  5. Když kvásek vzejde, přidáme žloutky, nastrouhané tuhé máslo, zakysanku a vpracujeme tužší těsto. Nenecháme kynout.

  6. Těsto rozdělíme na 2 stejné díly a jeden rozválíme na pečící papír podle velikosti plechu (40x33cm).

  7. Přeneseme i s papírem na plech a rozetřeme tvarohovou náplň po celé ploše.

  8. Na vrstvu náplně položíme druhý plát těsta a dotáhneme ho až do okrajů. Pak plech s těstem uložíme na 2 hodiny do lednice.

  9. Odleželý propícháme vidličkou aby mohla unikat pára a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C.

  10. Teplotu ihned snížíme na 175 °C pečeme 25 minut, až povrch zrůžoví. Zchladlý moučník pocukrujeme.

Poznámka od kuchařky

Když jsem pekla, ze zvyku jsem přidala máslo rozpuštěné. Těsto pak bylo řidší, ale velmi dobře se s ním pracovalo. Protože kynulo před očima, nechala jsem ho v lednici jen hodinu. Když jsem pekla podruhé, dodržovala jsem správný postup a máslo nastrouhala. V konečném výsledku jsem žádný rozdíl nepoznala. V obou případech se s těstem velmi dobře pracovalo, bylo pružné a jemné. Vždy, když je třeba na koláč položit vrchní placku, tak to vyžaduje trochu šikovnosti. Ale s tímhle těstem, které jde natáhnout jakkoliv, aniž by se protrhlo, to svede i naprostý začátečník.

Velmi mě překvapilo, že nikde nic nevytékalo, dobře to drželo tvar a proto si myslím, že by tato náplň byla vhodná na koláče.

Přestože moučníku je opravdu hodně, vyplatí se jej dělat z celé dávky. Druhý den byl snad ještě lepší a myslím si, že by se mohl i zamrazit – pokud by bylo co.

Zdroj: Knihovnička Recepty 09/2013