Suroviny
2 – 3 porce
- cca 280 g pečené kachny nebo husy + trochu výpeku
- Noky:
- 500 g vařených brambor ve slupce, oloupaných
- sůl dle chuti
- 1 vejce
- cca 180 g hrubé mouky, dle moučnatosti brambor
- Dušené zelí:
- 500 g kysaného zelí, okapaného
- 1 cibule – větší
- olej nebo sádlo
- sůl dle chuti
- cca 2 lžíce cukru krupice, dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Kachnu nebo husu, kterou jsme pekli například k nedělnímu obědu a celou ji nedojedli, použijeme k výrobě tohoto rychlého pokrmu. Maso obereme od kostí a natrháme na menší kusy, které osmažíme v pánvi s trochou zbylého výpeku. Je-li třeba, můžeme opepřit nebo osolit.
-
Vařené oloupané brambory nastrouháme najemno, osolíme, přidáme vejce a promícháme. Do většího hrnce dáme vařit mírně osolenou vodu. Mouky do těsta přidáme podle kvality brambor, umícháme vláčné nelepivé těsto, ze kterého na pomoučněném stole vyválíme 3 – 4 válečky silné cca 1,5 cm, které pokrájíme kartou na malé dílky – noky, které ihned naházíme do vroucí vody. Vařečkou je opatrně podebereme ode dna, přivedeme k varu a po vyplavání cca minutu povaříme a ihned scedíme.
-
Na oleji nebo sádle osmažíme dorůžova drobně pokrájenou cibuli, ke které přisypeme okapané zelí, které mírně osolíme a osladíme dle chuti. Podlévat většinou není nutné, přidáním cukru pustí zelí dostatek šťávy, ve které pod poklicí zelí krátce podusíme za občasného promíchání.
-
Vařené noky smícháme se zelím a natrhaným osmaženým masem a můžeme podávat.
-
Pokud chceme, můžeme udělat k masu místo noků například „drbáky“ (chlupaté knedlíky) a zelí můžeme udělat jak bílé, tak i červené. Vše dle vlastní chuti.