Trhaná kachna / husa se zelím a bramborovými noky

77
- reklama -

Suroviny
2 – 3 porce

cca 280 g pečené kachny nebo husy + trochu výpeku
Noky:
500 g vařených brambor ve slupce, oloupaných
sůl dle chuti
1 vejce
cca 180 g hrubé mouky, dle moučnatosti brambor
Dušené zelí:
500 g kysaného zelí, okapaného
1 cibule – větší
olej nebo sádlo
sůl dle chuti
cca 2 lžíce cukru krupice, dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu nebo husu, kterou jsme pekli například k nedělnímu obědu a celou ji nedojedli, použijeme k výrobě tohoto rychlého pokrmu. Maso obereme od kostí a natrháme na menší kusy, které osmažíme v pánvi s trochou zbylého výpeku. Je-li třeba, můžeme opepřit nebo osolit.


    Zobrazit celý recept

  2. Vařené oloupané brambory nastrouháme najemno, osolíme, přidáme vejce a promícháme. Do většího hrnce dáme vařit mírně osolenou vodu. Mouky do těsta přidáme podle kvality brambor, umícháme vláčné nelepivé těsto, ze kterého na pomoučněném stole vyválíme 3 – 4 válečky silné cca 1,5 cm, které pokrájíme kartou na malé dílky – noky, které ihned naházíme do vroucí vody. Vařečkou je opatrně podebereme ode dna, přivedeme k varu a po vyplavání cca minutu povaříme a ihned scedíme.

  3. Na oleji nebo sádle osmažíme dorůžova drobně pokrájenou cibuli, ke které přisypeme okapané zelí, které mírně osolíme a osladíme dle chuti. Podlévat většinou není nutné, přidáním cukru pustí zelí dostatek šťávy, ve které pod poklicí zelí krátce podusíme za občasného promíchání.

  4. Vařené noky smícháme se zelím a natrhaným osmaženým masem a můžeme podávat.

  5. Pokud chceme, můžeme udělat k masu místo noků například „drbáky“ (chlupaté knedlíky) a zelí můžeme udělat jak bílé, tak i červené. Vše dle vlastní chuti.