Suroviny
- 1/2 balíčku středně velkých těstovin (fusilli, farfalle aj.)
- 200 g pekingského zelí
- uzenina (šunku, pokrájenou klobásku atd.)
- 2-4 rajčata
- 1 paprika
- 1 menší salátová okurka
- 2-3 jarní cibulky
- 1-2 lžíce bílého jogurtu
- 1-2 lžíce majonézy
- sůl a pepř podle chuti
- Obměna:
- místo uzeniny 1-2 ks kuřecích prsíček (pečených, grilovaných nebo opečených na pánvi)
- místo salátovky 2-3 nakládané okurky
- můžeme přidat 150 g oblíbeného tvrdého sýra
- nebo 100 g sýru Niva
- 1-2 řapíky celeru
Postup přípravy receptu
-
Uvařené těstoviny promícháme s ostatními nakrájenými surovinami, přidáme bílý jogurt nebo jogurt smíchaný s majonézou a ochutíme solí a pepřem.
-
Salát necháme vychladit a podáváme s tmavým pečivem jako výbornou letní večeři.
Poznámka od kuchařky
Salát je dost variabilní, co si do něj kdo dá, nebo nedá, je věc volby. Důležitou složkou je to čínské zelí, které salát krásně odlehčuje. Salát je moc chutný, ale podle mých zkušeností je nejlepší jednoduchý, nepřeplácaný.
Salátu je hodně, a když zbyde, nevadí, čínské zelí na rozdíl od hlávkového nebo ledového salátu nezplihne, je i další den jako čerstvé.
Firma Panzani vyrábí a k nám dováží „česká kolínka“, roztomile česky nadepsaná jako Kolinka – bez čárky, ale jsou z tvrdé pšenice a velmi dobré chuti, použila jsem je do salátu. Viz foto jednoho balení Kolinek.