
Suroviny
Dle velikosti knedlíčků
- Rohlík 1 ks
- mléko 2 lžíce
- vejce 1 ks
- máslo 30g
- cibule malá 1 ks
- šunka 50g (já dnes použila zauzenou krůtí)
- zelená petrželka (pažitka,…) 1 lžíce
- sůl
- muškátový květ 1/3 lžičky
- strouhanka asi 2 lžíce
Postup přípravy receptu
-
Rohlík očistíme od posypky(mák,kmín,..) a nakrájíme ho na malé kostičky.
-
V misce rozmícháme mléko s vejcem, vsypeme nakrájené pečivo, dobře promícháme a necháme rohlík nasáknout.
-
Mezitím si na pánvi ohřejeme máslo, přidáme na velmi jemno nakrájenou cibuli a osmahneme ji do sklovata. Pak necháme vychladnout.
-
Do misky s nasáklým pečivem přidáme prochladlou cibulku, najemno nakrájenou šunku a zelenou petrželku, sůl, muškát.květ a dobře promícháme. Dle potřeby zahustíme strouhankou – aby bylo těsto jemné,jen lehce lepivé a ne hutné.
-
Z hmoty formujeme ručně knedlíčky (ruce si lehce navlhčujeme vodou), které ihned zaváříme ve vroucí polévce. Já dělám knedlíčky o velikosti asi 1 – 1,5 cm, knedlíčky varem lehce nabydou. Polévka nesmí jít moc klokotem, jinak se nám knedlíčky „rozbijí“ (rozpadnou). Necháváme vařit asi jen 3 min. a pak je necháme v polévce tzv. dojít.
-
Knedlíčky jsou po uvaření krásně lehoučké,na chuť jemné a při „krájení“ se skoro rozsýpají.Jsou vhodné do jakéhokoliv vývaru.
Poznámka od kuchařky
Recept je z knihy o těstech,těstíčkách a knedlíčky mám hodněkrát vyzkoušené.Jsou dobré i pro děti,protože jsou jemné a ony nemají práci s jejich „krájením“.
Koukala jsem na recepty,jestli už tu přesně takové nejsou a nenašla jsem.Jestli jsem je přehlédla,tak samozřejmě požádám o smazání tohoto receptu ;-).