
Suroviny
- 3 bílky
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce cukr krystal
- 200 g mandlí (nebo lískových ořechů pokrájených na plátky)
Postup přípravy receptu
-
Do bílků přidáme špetku soli nebo pár kapek citronové šťávy a ušleháme hustý sníh.
-
Cukr rozehřejeme v kastrolku se silným dnem na karamel. Když zežloutne tak na něj nalejeme 3 lžíce teplé vody (pozor prská) a necháme rozvařit. Pak horký rozvařený karamel pomalým pramínkem lejeme do sněhu a tak minutu ješte šleháme.
-
Necháme asi 10 minut chladnout a pak nabíráme lžičkou kousky sněhu a obalujeme v mandlích nebo oříšcích (nejlépe opražených). Pomocí nože nebo dvou nožů tvarujeme asi 3-5 cm dlouhé šištičky a dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme tvořit jen hrudky – je to jednodušší.
-
Pak vložíme do trouby vyhřáté na 50°C, pečeme – spíše sušíme asi 10 minut, pak zvýšíme na 100°C a sušíme, až jdou odlepit od papíru.
-
Ideálně necháme ve vyhřáté vypnuté troubě přes noc.
-
Uchováváme v suchu, můžeme i v teple. V žádném případě ne např. na balkoně, mohly by se rozmočit.
Poznámka od kuchařky
Tato úprava – zalití hotového sněhu cukrovým rozvarem – nahrazuje pracné šlehání sněhu nad párou.
Pokud si z nějakého důvodu netroufáte na karamel, jen rozvařte vodu s cukrem až začne houstnout jako sirup a pak tento cukrový rozvar pomalu pramínkem lejte do ušlehaného sněhu.









