Slaná karamelová omáčka… s palačinkami a banánem

61
- reklama -

Suroviny

Slaný karamel:
1 hrnek třtinového cukru
1/4 hrnku vody
5 – 6 lžic másla
1/2 hrnku smetany ke šlehání
1 čajová lžička soli
Palačinky:
1,5 hrnku hladké mouky
2,5 hrnku mléka
1/2 hrnku vody
2 vejce
20 – 30 g rozpuštěného másla
sůl
3 lžíce rumu
Plus:
1 a ten zbytek šlehačky
banán (plátky)
čokoládová pomazánka nebo marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Do vyššího hrnce s hrubším dnem vlijeme vodu a vsypeme cukr. Dáme vařit, občas promícháme (doporučuje se nemíchat příliš, protože pak začnou vznikat ztvrdlé krystalky cukru, kterých se už nezbavíte).

  2. Až se cukr promění v tekutou hmotu, sundáme hrnec z ohně a vmícháme máslo, dokud se úplně nerozpustí. Poté smetanu a nakonec sůl. Necháme vychladnout.

  3. Na palačinky si smícháme všechny ingredience a vytvoříme si tak řidší, hladké těsto. Na poprvé je možné použít olej, ale když je pánev dost rozpálená, tak z ní palačinky sundávají skoro samy.

  4. Ušleháme si šlehačku. Část pak dáme bokem a do zbytku dáme 2-3 lžíce vychladlé karamelové omáčky a ještě trochu zašleháme.

  5. Palačinky si namažeme vybranou náplní, poklademe ovocem, jako já si můžeme dát dovnitř trochu karamelové šlehačky, překlopíme, srolujeme nebo vytvoříme jakýkoli jiný tvar, dozdobíme obyčejnou šlehačkou (nebo ještě tou karamelovou), dalším ovocem a polijeme trochou slané karamelové omáčky.

Poznámka od kuchařky

Důvod, proč je množství mouky, mléka a másla takové neurčité – ehm, popravdě nevím, kolik jsem toho přesně dala. Sypala jsem, dolévala jsem, ukrojila jsem. Tak trochu od oka. Měla jsem těsto více řídké než husté. Ale povedly fakt super tenoučké palačinky a nebylo třeba používat tuk do pánve =). Ale toto je jen návrh, omáčka se dá použít k přípravě kávy, na různé dortíky, cheesecaky, ovoce, domácí müsli atd. 😉

http://hratkyspekaci.blogspot.com/2013/07/slany-ka…

- reklama -