
Suroviny
- 1000 květů sedmikrásek
- 1400 g třtinového cukru
- 3 limetky
- + 1 litr vroucí vody
- + čisté (nejlépe vyvařené) sklenice s víčky na uskladnění medu
Postup přípravy receptu
-
Sedmikráskám odštípejte pomocí nehtů stonky těsně pod hlavičkami, abyste měli jen čistý květ.
-
Květy nasypte do větší mísy, zalijte studenou vodou a nechte alespoň 20 minut máčet, abyste odplavili veškerý hmyz.
-
Mezitím si připravte limetky. Pomocí škrabky na brambory je zbavte zelené kůry a ostrým nožem nakrájejte na tenká kolečka.
-
Jakmile jsou květy krásně čisté, slijte vodu a přesuňte je do tepluvzdorné nádoby s víkem (výborně se hodí hrnec s poklicí).
-
Přidejte nakrájené limety a zalijte litrem vroucí vody. Nechejte zchladnout na pokojovou teplotu, přiklopte poklicí a uložte alespoň na 3, lépe však na 5 dnů do lednice.
-
Uleželý odvar slijte pomocí cedníku vyloženého čistou utěrkou a obsah utěrky ještě pořádně vyždímejte, abyste ze sedmikrásek i limetek dostali co nejvíce chuti.
-
Čistý výluh přesuňte do hrnce nebo hluboké pánve s nepřilnavým dnem a přisypte veškerý třtinový cukr.
-
Teď vám začne nejotravnější část práce, která vás na hodinu a půl uváže k plotně, takže výrazně doporučuji abyste si odskočili a následně zapnuli dlouhohrající CD své oblíbené skupiny.
-
Med vařte na nižším středním plameni (tedy na tom skoro nejslabším) za stálého míchání. Jakmile se na povrchu medu vytvoří hustá světlá pěna, odstraňte ji pomocí malého cedníčku (viz tipy a triky).
-
Během vaření bude mít pravděpodobně med několikrát tendence vzkypět a jít vám naproti (proto je třeba se od plotny nevzdalovat) – v tu chvíli plamen snižte na minimum a míchejte, dokud se hladina opět nezklidní. Po chvíli opět trošku zvyšte plamen.
-
Abyste poznali, zda má med vyhovující konzistenci, ukápněte trošku na talířek a vložte ho na pár minut do ledničky, aby zcela vychladl. Pak do něj smočte prst a zvedněte ho nahoru – pokud se med krásně táhne a jeho vlákno hezky drží a netrhá se, máte hotovo.
-
Horkým medem naplňte pomocí naběračky připravené čisté sklenice (před plněním je dobré propláchnout sklenice horkou vodou, aby pod vřelým medem nepopraskaly).
-
Zavíčkujte, pořádně utáhněte závit, otočte sklenice dnem vzhůru a takto je nechejte vychladnout.
-
Sedmikráskový med podávejte do čaje při úporném vlhkém kašli (protože usnadňuje vykašlávání), ale i na palačinky namísto sirupu, nebo třeba k snídaňovým toastům.
Poznámka od kuchařky
Tipy a triky k receptu, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/sedmikraskovy-med…









