Suroviny
10-12 porcí
- 3/4 hrnku prosáté polohrubé mouky
- 1/4 hrnku holandského kakaa
- 1/4 kávové lžičky soli
- 170 g tmavé čokolady nasekané nadrobno
- 3/4 hrnku másla
- 1 hrnek cukru krystal či krupice
- 3 cela vejce větší (nejlépe L)
Postup přípravy receptu
-
V rendlíku na plotně ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu za stálého míchání. Směs nalijeme do mísy (dělám v robotu), přidáme cukr a postupně po jednom zašleháváme vejce. Mezitím si předehřejeme troubu na 170°C.
-
Mouku prosejeme a rovněž kakao, smícháme a přidáme opatrně do směsi. Hotové těsto nalijeme do formy jaké chcete, ale menší, já to střídám. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 20-25 minut.
-
Hotové vyjmout z formy, okrájet okraje. Servírujeme jen pocukrované s moučkovým cukrem, se smetanovou zmrzlinou, nejlépe vanilkovou s ušlehanou šlehačkou.
Poznámka od kuchařky
Je opravdu jedno jestli použijte náhražku místo másla či levnější čokoládu, ale výsledek nebude takový, jaký má být, máslo jako takové a opravdu kvalitní čokoláda (70-80%) dělají opravdu své.
Osobně jsem prosela i cukr, abych měla co nejjemnější směs a mouku s kakaem jsem prosévala do misky na střídačku (jednou mouka, jednou kakao, jednou mouka, jednou kakao atd.)
Tento dezert či moučník je super především pro milovníky čokolády.
Pokud jej vyndáte dříve o pár minutek z trouby, již se z něj stává suflééé a výbornéé:-))),pokud na něj zapomenete či dáte větší stupeň na troubě, bude tvdrší, ale stále dobré, i když bude tvrdší – jelikož po vychladnutí čoko se mi to párkráte stalo, i tak byl super se šlehačkou. Těsto totiž změklo díky šlehačce, ovšem záleží, jak dlouho jste jej zapomněli :-DDDD.
Až se naučíte mít v ruce pečení tohoto dezertíku, utrhnou vám všichni ruce a děti jej milujíííí obzvláštěěě, vyzkoušeno :-).
Chce to ze začátku jen trpělivost, ale výsledek stojí za to:-)).
Porce jsou jen orientační, každý děláme jinak velké a každý pečeme v jiných formách.