Rakytníkový 3 v 1 (džem, džus a čaj)

39
- reklama -

Suroviny
10 skleniček

2 kg plodů rakytníku
2 kg cukru
2 přípravky na výrobu marmelád (1:1)

Postup přípravy receptu

  1. Plody omyjeme, obereme úlomky větviček, propláchneme vodou a celé plody dáme do kastrolu.


    Zobrazit celý recept

  2. Přivedeme k varu, přidáme přípravek na výrobu marmelád s troškou cukru a povaříme 5 min.

  3. Potom přidáme 2 kg cukru a vaříme dalších 10 min.

  4. Horké plníme do připravených skleniček a na 2 min otočíme dnem vzhůru. Nebojíme se dát dost cukru, protože Rakytník je hodně kyselý.

  5. Používáme zdravotně na lžičku, k promazání na pudinkové strojkové, lžičku zalejeme studenou vodou a promícháme – džus, či zalejeme horkou vodou – čaj.

Poznámka od kuchařky

Rakytník má velký obsah vitaminu C, proto užívat jako lék. Denně lžička džemu či sklenička rakytníkového džusu stačí pokrýt denní spotřebu vitaminu C.