- reklama -
Suroviny
10 skleniček
- 2 kg plodů rakytníku
- 2 kg cukru
- 2 přípravky na výrobu marmelád (1:1)
Postup přípravy receptu
-
Plody omyjeme, obereme úlomky větviček, propláchneme vodou a celé plody dáme do kastrolu.
-
Přivedeme k varu, přidáme přípravek na výrobu marmelád s troškou cukru a povaříme 5 min.
-
Potom přidáme 2 kg cukru a vaříme dalších 10 min.
-
Horké plníme do připravených skleniček a na 2 min otočíme dnem vzhůru. Nebojíme se dát dost cukru, protože Rakytník je hodně kyselý.
-
Používáme zdravotně na lžičku, k promazání na pudinkové strojkové, lžičku zalejeme studenou vodou a promícháme – džus, či zalejeme horkou vodou – čaj.
Poznámka od kuchařky
Rakytník má velký obsah vitaminu C, proto užívat jako lék. Denně lžička džemu či sklenička rakytníkového džusu stačí pokrýt denní spotřebu vitaminu C.
Kuchařka: heli3