Suroviny
4 porce
- 1 balení přírodního šmakouna (2 kusy)
- 200 g vařených špaget
- 1 PL pikantní hořčice
- 1 KL Adžiky
- 1/2 KL kari koření
- 1/2 KL mletého bílého pepře
- 6 rozetřených lístečků bazalky
- sůl
- několik cherry rajčátek
- 3 trojúhelníčky smetanového sýra
- tuk na vymazání zapékací formy
Postup přípravy receptu
-
Šmakoun rozřízneme podélně na poloviny – takže máme 4 kusy. V misce smícháme hořčici a veškeré koření. Vedle si v hmoždířku utřeme bazalku s kapkou oleje a přidáme ji ke koření.
-
Crisp talíř nebo vhodnou nádobu na zapékání do MW si vymažeme tukem. Položíme na ně špagety, které rozdělíme na 4 porce, ale snažíme se, o ne příliš vysoké vrstvení, takže rovnoměrně a hranice porcí nemusí být ostré, ale špagety musí být rovnoměrně rozloženy.
-
Jednotlivé porce šmakouna okořeníme směsí a položíme na jednotlivé porce. Mezi ně volně položíme na kousky nakrájený smetanový sýr.
-
Pak vložíme do MW, zapneme program Gratinování a zapékáme cca 12 minut. Po této době opatrně vyjmeme na nehořlavý povrch. Rozkrájíme si cherry rajčátka a obložíme jimi celou formu.
-
Vložíme zpět do MW a ještě gratinujeme cca 5 minut. Pokud máme možnost přehodit příkon mikrovln, změníme po této době na 500 W a vlníme další 3 minuty. Pokud ne, dáme ještě pod grill na 3 minuty.
-
Vyndáme, rozdělíme porce a obložíme ještě zeleninou (já dodala zbytek rajčat).
Poznámka od kuchařky
Šmakoun je zdravá alternativa masa. Jedná se o bílkovinnou hmotu z čistých vaječných bílků, která je schopná vhodně doplnit nebo zcela nahradit tradiční maso. K tomu má šmakoun podstatně výhodnější nutriční hodnoty.
• tuk 0 %
• cholesterol 0 %
• sacharidy 0%
• bílkovina 66% v sušině
• energetická hodnota 220 kJ
• energetická hodnota 220 kJ
• neobsahuje lepek