Pivovarský guláš s křenem

86
- reklama -

Suroviny
4-5 porcí

700 g hovězí kližky
4 velké cibule
2 lžíce mleté červené papriky
2 lžíce rajčatového protlaku
300 ml černého piva
vodu na podlévání
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce sádla
sůl
pepř
kmín
česnek
majoránka
křen
cibule

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na úhledné větší kostky. Na sádle osmahneme dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme mletou papriku, zpěníme ji a vložíme nakrájené maso.

  2. Osolíme, opepříme a za stálého míchání důkladně osmahneme. Maso podlijeme pivem a vodou, přidáme kmín, protlak a dusíme pod poklicí.

  3. Pod poloměkkým masem šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou a za stálého míchání ji zasmahneme.

  4. Zalijeme vodou, přidáme utřený česnek a majoránku. Maso vaříme za občasného míchání doměkka. Potom maso vyjmeme do jiného kastrolu, šťávu do něj přecedíme a ještě krátce povaříme až tuk vystoupí napovrch.

  5. Na talíři guláš ozdobíme nastrouhaným křenem a kolečky cibule. Podáváme s pečivem, houskovým nebo vídeňským knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Rady: Guláš má mít správnou hustotu – řídký guláš působí chudě a příliš moučný ztrácí svou typickou chuť. Proto guláš zaprášíme raději menším množstvím mouky a v případě potřeby ho zahustíme střídkou staršího chleba, kterou ve šťávě dobře rozvaříme. Guláš zahustí také větší množství cibule nebo nastrouhaná brambora.

Mouku v guláši musíme dobře provařit, jinak by omáčka byla cítit moukou a nebyla by hladká. Šťáva je dostatečně provařená, když tuk vystoupí na povrch a guláš je lesklý a netvoří se škraloup.