
Suroviny
4-5 porcí
- 700 g hovězí kližky
- 4 velké cibule
- 2 lžíce mleté červené papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 300 ml černého piva
- vodu na podlévání
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- kmín
- česnek
- majoránka
- křen
- cibule
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na úhledné větší kostky. Na sádle osmahneme dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme mletou papriku, zpěníme ji a vložíme nakrájené maso.
-
Osolíme, opepříme a za stálého míchání důkladně osmahneme. Maso podlijeme pivem a vodou, přidáme kmín, protlak a dusíme pod poklicí.
-
Pod poloměkkým masem šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou a za stálého míchání ji zasmahneme.
-
Zalijeme vodou, přidáme utřený česnek a majoránku. Maso vaříme za občasného míchání doměkka. Potom maso vyjmeme do jiného kastrolu, šťávu do něj přecedíme a ještě krátce povaříme až tuk vystoupí napovrch.
-
Na talíři guláš ozdobíme nastrouhaným křenem a kolečky cibule. Podáváme s pečivem, houskovým nebo vídeňským knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Rady: Guláš má mít správnou hustotu – řídký guláš působí chudě a příliš moučný ztrácí svou typickou chuť. Proto guláš zaprášíme raději menším množstvím mouky a v případě potřeby ho zahustíme střídkou staršího chleba, kterou ve šťávě dobře rozvaříme. Guláš zahustí také větší množství cibule nebo nastrouhaná brambora.
Mouku v guláši musíme dobře provařit, jinak by omáčka byla cítit moukou a nebyla by hladká. Šťáva je dostatečně provařená, když tuk vystoupí na povrch a guláš je lesklý a netvoří se škraloup.