Suroviny
- 180 g měkkých mléčných karamelek
- 4 plátky želatiny
- 150 ml smetany (na rozpuštění karamel)
- 2 bílky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 60 g moučkového cukru
- Korpus: pro základ dortu:
- 3 vejce
- 55 g cukru krystal
- 40 g hl. mouky
- 25 g maizeny
Postup přípravy receptu
-
Plátkovou želatinu namočíme ve studené vodě a necháme nabobtnat.
Smetanu a karamely za stálého míchání rozpustíme v kastrůlku. Po rozpuštění karamel sundáme z ohně. -
Ze želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a za stálého míchání vkládáme do smetany s rozpuštěnými karamelami jeden plátek želatiny po druhém. Necháme chladnout.
Z poloviny cukru a bílků ušleháme sníh. Odložíme stranou. -
S druhou polovinou cukru vyšleháme smetanu. Jemnými pohyby spojíme šlehačku se sněhem a pomalu přidáme vychladlou směs karamel a želatiny. Vše dobře a opatrně smícháme.
Mousse nalijeme do formy, do které jsme si předem na dno položili piškot. Povrch uhladíme a dáme do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí zdobíme podle fantazie.
Poznámka od kuchařky
Edit: 7.2.2016. Dnes bych už tento recept nepřidal. Je dost sladký, chtěl jsem ho nechat odstranit, ale nebylo mi vyhověno.
*Tento recept jsem dělal poprvé a uvádím ho tak jak ho mám napsaný. Podle mého názoru by se klidně mohl vynechat moučkový cukr-karamely jsou dost sladké-a ubral bych jeden plátek želatiny.
*Tento recept je na menší dortovou formu.Já jsem dělal individuální dortíky a samotný mousse do skleničky-pohár.
*Na spodek dortu můžeme použít jakýkoliv piškot, rozdrcené sušenky s máslem nebo tento piškot http://www.toprecepty.cz/recept/24516-tarta-mousse….