Oříškový koláč naší Pepičky – vánoční cukroví

121
- reklama -

Suroviny
na 1 velký obdélníkový plech

* Spodní těsto:
100 g cukru
200 g tuku (máslo, Hera apod.)
2 žloutky
300 g mouky hladké
trochu citronové kůry nastrouhané (není nutná)
* pikantní rybízová marmeláda nebo podle vlastní chuti
* Oříšková sněhovina:
120 g cukru
2 žloutky
120 g oříšků lískových mletých (možno použít i vlašské)
trochu citronové kůry nastrouhané (není nutná)
ze 4 bílků sníh

Postup přípravy receptu

  1. Cukr, tuk a žloutky utřít, vmíchat mouku s citronovou kůrou a vypracovat linecké těsto. Rozválet ho na plech. Linecké těsto potřít tence marmeládou, nejlépe rybízovou.


    Zobrazit celý recept

  2. Cukr, žloutky a oříšky dobře utřít a lehce vmíchat tuhý sníh a citronovou kůru. Sněhovinu rozetřít navrch na marmeládu. Péct ve vyhřáté troubě jako linecké.

  3. Téměř vychladlý koláč nakrájet na malé čtverečky (cca 2×2 cm) nebo trojúhelníčky. Koláč je nízký, jen asi 1,5-2 cm. Sněhovina se poněkud lepí na nůž, proto nůž namáčím ve vodě a často otírám.

Poznámka od kuchařky

Tento koláč děláme každoročně o vánocích jako vánoční cukroví.

Ale když se nakrájí na větší kousky, je to dobrý moučník v kterékoliv době.