
- reklama -
Suroviny
na 1 velký obdélníkový plech
- * Spodní těsto:
- 100 g cukru
- 200 g tuku (máslo, Hera apod.)
- 2 žloutky
- 300 g mouky hladké
- trochu citronové kůry nastrouhané (není nutná)
- * pikantní rybízová marmeláda nebo podle vlastní chuti
- * Oříšková sněhovina:
- 120 g cukru
- 2 žloutky
- 120 g oříšků lískových mletých (možno použít i vlašské)
- trochu citronové kůry nastrouhané (není nutná)
- ze 4 bílků sníh
Postup přípravy receptu
-
Cukr, tuk a žloutky utřít, vmíchat mouku s citronovou kůrou a vypracovat linecké těsto. Rozválet ho na plech. Linecké těsto potřít tence marmeládou, nejlépe rybízovou.
-
Cukr, žloutky a oříšky dobře utřít a lehce vmíchat tuhý sníh a citronovou kůru. Sněhovinu rozetřít navrch na marmeládu. Péct ve vyhřáté troubě jako linecké.
-
Téměř vychladlý koláč nakrájet na malé čtverečky (cca 2×2 cm) nebo trojúhelníčky. Koláč je nízký, jen asi 1,5-2 cm. Sněhovina se poněkud lepí na nůž, proto nůž namáčím ve vodě a často otírám.
Poznámka od kuchařky
Tento koláč děláme každoročně o vánocích jako vánoční cukroví.
Ale když se nakrájí na větší kousky, je to dobrý moučník v kterékoliv době.
Kuchařka: Nadja