
- reklama -
Suroviny
- 1 l vody
- 2 hrsti kyselého zelí i se šťávou
- 2 celá vejce
- 1 smetana 31%
- sůl
- kmín
- záklechtka:
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 dcl vody
Postup přípravy receptu
-
Zelí osolíme, přidáme kmín a vaříme ve vodě asi 1 hodinu.
-
Pak zahustíme záklechtkou, přilejeme smetanu a vklepneme vejce, která jen lehce prošlehneme, aby zůstaly větší kusy.
-
Povaříme ještě asi 10 minut. Podáváme s bramborovým škubánkem.
Poznámka od kuchařky
Je to starý recept po mé babičce, který se vaříval na Chodsku zejména na podzim, kdy již bylo vykvašené zelí, doma naložené a obsahovalo hodně kyselé šťávy. Proto původní název je vlastně – omáčka ze šťávy.
Kuchař: jajine









