
Suroviny
cca 30 ks
- 210 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm chlebová bílá)
- 140 g bezmléčného tuku (Stella)
- 50 g moučkového cukru
- 1/3 lžičky xanthanu
- mandle (loupané nebo neloupané)
- čtvrtky vlašských ořechů
- sušené ovoce
- čokoláda na vaření
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin vypracujeme klasické linecké těsto. Vyválíme ho na tloušťku 2-3 mm a formičkou vykrajujeme medvídky. Každému medvídkovi vložíme na bříško mandli, vlašský ořech nebo kousek sušeného ovoce.
-
Opatrně přes tento „náklad“ ohneme jednu tlapičku. Pokud se nám při ohýbání tlapka ulomí (což se u bezlepkového těsta stává dost často), jen ji lehce přimáčkneme, aby zůstala držet u tělíčka. Medvídky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je při 160°C asi 15 minut.
-
Po upečení je necháme na plechu zcela vychladnout. Na závěr rozehřejeme čokoládu a párátkem nakreslíme každému medvídkovi oči a čumáček. Ti trpělivější mohou medvídkům nakreslit i drápky na tlapkách.
Poznámka od kuchařky
Medvídci byli internetovým hitem loňských Vánoc. Letos jsem je zkusila převést do bezlepkovo-bezvaječno-bezmléčné podoby. Jsou tak roztomilí, že nám je líto je jíst.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.









