Linecké citronové – křehké

172
- reklama -

Suroviny
Dle velikosti

300 g hladké mouky
280 g tuku (Hera,máslo)
180 g cukru moučky
200 g solamylu
2 žloutky
1 prášek do pečiva
šťáva z půlky většího citronu

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, cukrem, solamylem a uděláme důlek. Do něj dáme žloutky, citronovou šťávu, mírně promícháme na kašičku (aby to pak zbytečně neprotékalo), přidáme tuk (já ho strouhám) a rychle vypracujeme hladké těsto.
    Necháme jej chvíli v chladu odležet.
    Těsto lze udělat i tzv. dopředu – pak zabalit do mikrotenového sáčku, dát do chladničky a dělat z něj cukroví až třeba za den, dva.


    Zobrazit celý recept

  2. Odpočinuté těsto rozválíme na placku, ne méně než 3 mm silnou ! – cukroví je pak hodně křehké a při mazání se láme – a formičkami vykrajujeme oblíbené tvary.
    Pečeme v předem vyhřáté troubě do zrůžovění (každý dle své trouby). Já peču na horkovzduch na 180°C, po pár minutách ztlumím na 170°C a peču do bleda – asi 10-12 min.

  3. Cukroví potírám marmeládou – linecká, jahodová – a jinak lze i citronovým máslovým krémem.

    ! Pozor nehodí se do formiček, je jen na vykrajované cukroví !

Poznámka od kuchařky

Dříve než někteří začnou s připomínkami, že lineckého je zde už hodně, tudíž není proč mít další recept, podotýkám, že jsem poctivě prohlédla všechny recepty na linecké a tento druh těsta se solamylem a citron. šťávou jsem tu nenašla. Pakliže někdo toto těsto najdete, samozřejmě ihned poprosím o smazání mého receptu.

Recept na těsto, jsem dostala před lety od maminky kamaráda, tudíž je nejen mnou hodně krát vyzkoušeno a vždy všem chutná.

Je dobré z těsta vykrajovat ne moc složité tvary a dodržet minimální sílu těsta, protože cukroví je opravdu jemné a křehké a zbytečně se pak láme.

Doufám, že jsem vás touto poznámkou o křehkosti neodradila od vyzkoušení, protože toto těsto si vyzkoušet opravdu zaslouží.