Květák zapečený se šunkou a třemi druhy sýra

5
- reklama -

Suroviny

1 větší květák
100 g šunky (vepřové, krůtí, kuřecí …)
1 hermelín (120 g)
1 niva (120 g)
120 g sýru v celku nejlépe gouda
3 celá vejce
1 kelímek smetany na vaření 12%
1/2 lžičky muškátového oříšku (nejlépe čerstvě nastrouhaného)
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky kurkumy
1 hrst nasekaných oblíbených čerstvých bylinek (nebo směs suchých, např.provensálských, italských)
sůl
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Očištěný květák rozebereme na větší růžičky a vhodíme do vroucí osolené vody. Vaříme jen cca 5-7 min do poloměkka. Slijeme do síta a ihned zchladíme studenou vodou, necháme důkladně okapat.

  2. Mezitím v misce metličkou rozšleháme vejce, přidáme veškeré koření a bylinky, osolíme špetku soli a přilijeme smetanu a opět vše řádně promícháme.

  3. Zapékací mísu či pekáč vymažeme olivovým olejem a vrstvíme tak, že dno pokryjeme jednou vrstvou cca 1 cm nakrájených růžiček květáku, další vrstvu na plátky nakrájeným hermelínem, opět vrstva nakrájeného květáku, další vrstva nastrouhané nivy, další vrstva zbylého květáku a navrch na kostičky nakrájená šunka.

  4. Vše pak rovnoměrně zalijeme připravenou směsí z vajec, koření, bylinek a smetany, které se mezitím spolu při pokojové teplotě stačily krásně skamarádit 🙂

  5. Nakonec celý povrch spravedlivě rovnoměrně zasypeme strouhaným sýrem.

  6. Dáme zapéct do předem vyhřáté trouby (cca 200’) na cca 25min. Do zezlátnutí sýru.

Poznámka od kuchařky

Zapečených květáků je zde spoustu, vím, ale tento máme nejradši 🙂

- reklama -