
Suroviny
4 porce
- Na kvas:
- 1 lžíce žitného kvásku
- 100 g žitné celozrnné mouky
- 100 g vody
- Na těsto:
- 180 g pšeničné celozrnné mouky
- 60 g žitné celozrnné mouky
- 350 g mléka
- 25 g cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- kokosový olej na smažení
- maliny
- ostružiny
- jahody
- černý rybíz
- červený rybíz
- skořice
- cukr na ozdobení
Postup přípravy receptu
-
Večer předem si rozkvasím kvas – smíchám lžíci žitného kvásku, který mi odpočíval v lednici mezi pečením chlebů, a žitnou moukou s vodou. Jen promíchám v míse, zabalím do igelitky a dám odpočívat na teplé místo.
-
Po 12 hodinách kvašení kvas hodně zvětšil svůj objem a je připraven k dalšímu použití.
-
Do rozkvašeného kvasu teď přidám všechny suroviny kromě vejce, mouku je dobré prosít – provzdušnit.
-
Všechno zamíchám a opět zabalím do igelitky a uložím k odpočinku.
-
Za 2,5 – 3 hodinky se mi těsto zdálo nakynuté, chtělo opustit prostor vyhrazený v míse. Rozklepla jsem vejce a zamíchala ho do těsta. Následoval asi 20 – 30 minut odpočinek.
-
A pak už smažení na kokosovém oleji. Nemám lívanečník, tak jsem těsto nabírala polévkovou lžící a pokoušela se ho nějak roztáhnout do tvaru lívance. Šlo to docela dobře, byť těsto bylo hodně pružné. Možná chtělo více mléka nebo delší kynutí.
-
Usmažené lívance jsem ozdobila moučkovým cukrem, skořicí a směsí ovoce (zbytky v mrazáku).