
Suroviny
- 500 g jedlých kaštanů
- 200 g jemně nastrouhaných piškotů
- asi 8 lžíc cukru moučka
- 5 lžíce kvalitního tmavého kakaa
- 10 lžic čokolády s vysokým obsahem kakaa (70% a více)
- 4 lžičky whisky, koňaku, event. rumu
- moučkový cukr na obalení
Postup přípravy receptu
-
Kaštany omyjeme a nařízneme na vypouklé straně do tvaru X. V mléce vaříme nejméně třicet minut na mírném ohni tak, aby byly kaštany ze tří čtvrtin potopené, průběžně mícháme. Zda jsou měkké můžeme vyzkoušet špičatým nožem, který zapíchneme do středu kaštanu.
-
Pak je za horka! postupně oloupeme z vnější i vnitřní slupky a prolisujeme sítem nebo nastrouháme. Strouhanku z piškotů promícháme spolu s cukrem, kakaem a rozpuštěnou čokoládou. Přidáme alkohol a kaštanovou hmotu. Zpracujeme do tvaru válečku a zabalíme do igelitu nebo folie. Na 20–30 minut uložíme do lednice.
-
Pomocí lžičky pak tvarujeme malé kuličky. Ty obalíme v moučkovém cukru nebo polijeme čokoládovou polevu. Uchováváme v chladu.
-
Mléko svařené s kaštany nevyléváme – po oslazení moučkovým cukrem nebo medem je můžeme smíchat s troškou rumu a podávat jako netradiční likér. Je ale vhodné spotřebovat jej do 24 hodin.









