
Suroviny
2 porce
- 450 g krůtích stehenních řízků (4 plátky)
- 4 tenké plátky anglické slaniny
- 5 g anglické slaniny vcelku (1 silnější plátek)
- 1 menší cibule
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 1/2 kostky slepičího bujónu
- sůl
- mletý pepř
- čerstvá petrželka na posypání hotového pokrmu
- Na bylinkové máslo:
- 2 polévkové lžíce změklého stolního másla
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé plocholisté petrželky
- 1 kávová lžička rozmarýnu nadrobno nakrájených čerstvých lístků
Postup přípravy receptu
-
Opláchnuté a osušené plátky masa nejlépe přes folii naklepeme a po obou stranách mírně okořeníme solí a pepeřem.
-
Máslo umícháme s nasekanými bylinkami a rozetřeme na plátky masa. Na každý kus položíme plátek anglické slaniny, zamotáme do závitku a utáhneme nití.
-
Silnější plátek anglické slaniny a zázvor nakrájíme na drobnější kostičky a cibuli nadrobno.
-
Do rozehřátého hrnce dáme nasucho osmahnout kostičky slaniny, po chvilce přidáme cibuli se zázvorem a 3 minuty restujeme. Vložíme připravené závitky a necháme je ze všech stran zatáhnout.
-
Podlijeme 2dl horké vody, rozdrobíme půlku kostky bujónu, uzavřeme poklicí a od doby varu pod tlakem na mírném plameni vaříme 10 minut.
-
Po ochlazení hrnec otevřeme, závitky s částí “hustého“ odebereme bokem a zbytek šťávy ponorným mixérem rozmixujeme. Ze závitků odstraníme nitě, vožíme nazpět společně s odebranou částí do rozmixované šťávy a prohřejeme. Podáváme s rýží.
Poznámka od kuchařky
Hotová šťáva má velice příjemnou pikantní chuť a krůtí maso je díky máslu nevysušené a křehoučké. Zahušťovat moukou není třeba, rozmixováním se šťáva hezky zahustí sama. Pokud nemáme papiňák, můžeme připravit i v obyčejném kastrolu. Postup přípravy je stejný, jen po zatažení závitků podlijeme horkou vodou tak, aby maso bylo do necelé poloviny ponořené a během dušení, které se protáhne cca o 20 minut, horkou tekutinu po troškách doplňujeme.
Příprava je velice snadná a snad moje dnešní improvizace příjde někomu vhod.