
Suroviny
4-6 porcí
- 500 g kyselého zelí
- 200 g pikantní klobásy (uzená, maďarského typu)
- 200 g uzeného masa (krkovice)
- 125 ml sladké smetany 33%
- 1 velká cibule
- 1 velký stroužek česneku
- kmín
- pepř celý
- nové koření
- pepř mletý
- 3 bobkové listy
- 1 lžíce mleté červené papriky sladké
- 2 lžičky mleté červené papriky pálivé
- 2 lžíce mouky
- 4 lžíce oleje
- voda
- krystalový cukr
- ocet
Postup přípravy receptu
-
Kapustu – zelí prekrájame, cibuľu pokrájame na jemno, údené mäso na malé kocky a klobásu na kolieska.
-
Kapustu dáme do hrnca aj so šťavou (ja som nepreplachovala), pridáme údené mäso, klobásu, kmín, čierne a nové korenie, bobkové listy, dolejeme studenou vodou a varíme.
-
Ked je kapusta takmer mäkká, zahustíme zásmažkou z oleja, múky, mletého čierneho korenia, oboch paprík, vody a povaríme ešte 15 minút.
-
Pridáme sladkú smotanu a necháme krátko prebublať, vypneme plameň. Pridáme prelisovaný cesnak, prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť.
-
Dochutíme cukrom, octom, ak treba dosolíme. Podávame horúce s krajcom dobrého domáceho chleba. Kto nedáva šľahačku, podáva kyslú smotanu zvlášť v miske a každý si polievku dochutí sám.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: starý rodinný recept. Toto sa u nás podávalo ako posledné teplé jedlo nad ránom na svadbách, hlavne na Silvestra a na veľkých rodinných „sešlostech“. Polievka je čím staršia, tým lepšia – ale to sa u nás nikdy nestihlo stať. Je veľa variant prípravy, u nás sa zaužíva práve táto.









