Kárované sušenky

35
- reklama -

Suroviny

3 vejce
200 g cukru krupice
2 lžičky vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
375 ml slunečnicového oleje
200 g kukuřičného škrobu (nebo kukuřičné mouky)
400 g hladké mouky
2 lžíce sušeného mléka (nemusí být)
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem vyšlehejte do husté pěny a pak do ní tenkým pramínkem přilévejte olej, až těsto získá konzistenci majonézy. Pak postupně po lžících přidávejte vše ostatní, až se těsto nebude lepit a bude se podobat lineckému. S těstem se kupodivu velmi dobře pracuje


    Zobrazit celý recept

  2. Na pomoučněném vále těsto lehce přepracujte a další tvary záleží na vás. Já jsem dělala malé kuličky a na plechu je dnem sklenky zploštila, nebo jsem konce malých válečků těsta stočila proti sobě , stiskla uprostřed a vytvarovala srdíčka. Protože těsta bylo opravdu hodně, tak jsem do zbytku zapracovala kandovanou pomerančovou kůru a vzniklé bochánky jsem na plechu rozmáčkla kolečkem na bramborový salát. Při tvarování je dobré vědět, že pečením se těsto neroztéká, drží dobře tvar, jen velmi mírně nabude.

  3. Pečivo na plechu potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 15 minut dorůžova.

  4. Károvaného vzoru na sušenkách docílíme tím, když je potřeme vejcem a pak pročísneme vidličkou.
    Já potírala dle receptu vejcem, ale určitě by byl vzor výraznější, kdybych použila pouze žloutek, nastavený lžící mléka.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Knihovnička Recepty 10/2016