Suroviny
- 1 cibule
- olej
- 2 kostky droždí (po 42 g)
- 100 ml rostlinného mléka
- lžička instantní polenty
- sůl
- pepř
- oblíbené bylinky (dala jsem bazalku a oregano)
Postup přípravy receptu
-
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Rozdrobíme na ni droždí a za stálého míchání necháme rozpustit.
-
Zalijeme rostlinným mlékem, vymícháme do řídké kašičky, zasypeme polentou a krátce povaříme. Je-li pomazánka příliš hustá, zředíme ještě trochou mléka, je-li řídká, přidáme trochu polenty.
-
Osolíme, opepříme a dochutíme oblíbenými bylinkami. Podáváme teplou nebo studenou, s pečivem a čerstvou zeleninou.
Poznámka od kuchařky
Drožďových poznámek je zde na topreceptech řada, žádná z nich ale nevyhovuje požadavkům pro dietu bez lepku, mléka a vajec. Tak jsem trochu improvizovala a výsledek byl tak dobrý, že jsme pomazánku vylízaly ve dvou jen tak bez pečiva a od té doby ji už několikrát s úspěchem opakovaly.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.