
Suroviny
- 500 g kulatozrnné rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml suchého bílého vína nebo vermutu
- 1 l silného vývaru (i z kostky)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- rajčata sušená v oleji (sklenička)
- máslo
- hrst nasekané petrželky
- 120 g parmazánu (hrst na posypání, celkem asi 120 g)
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív si připravíme vývar, který po celou dobu přípravy udržujeme horký.
-
V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek a na mírné teplotě je orestujeme.
-
Přisypeme rýži a za stálého míchání ji restujeme do té doby, dokud všechna zrníčka nezprůsvitní.
-
Přilijeme víno, stále mícháme (míchat vlastně budeme teď cca 20 minut :-)) a necháme ho vsáknout do rýže.
-
Přidáme sběračku vývaru, ztlumíme teplotu a opepříme a osolíme. Stále promícháváme a tekutinu necháme opět vsáknout a vyvařit.
-
Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká „na skus“. Kdybychom vývar spotřebovali před změknutím rýže, přilijeme trochu horké vody (proto je dobré ji mít pro každý případ připravenou v rychlovarné konvici).
-
Hotové rizoto odstavíme z plotýnky a vmícháme máslo, nasekanou petrželku a polovinu nastrouhaného parmezánu. Důkladně promísíme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou „dojít“.
-
Podle chuti dosolíme, nebo zakapeme citronovou šťávou a promícháme s okapanými a nakrájenými sušenými rajčaty. Podáváme sypané zbylým strouhaným parmezánem.