Italské krémové rizoto se sušenými rajčaty

64
- reklama -

Suroviny

500 g kulatozrnné rýže
2 lžíce olivového oleje
200 ml suchého bílého vína nebo vermutu
1 l silného vývaru (i z kostky)
1 cibule
3 stroužky česneku
rajčata sušená v oleji (sklenička)
máslo
hrst nasekané petrželky
120 g parmazánu (hrst na posypání, celkem asi 120 g)
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív si připravíme vývar, který po celou dobu přípravy udržujeme horký.


    Zobrazit celý recept

  2. V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek a na mírné teplotě je orestujeme.

  3. Přisypeme rýži a za stálého míchání ji restujeme do té doby, dokud všechna zrníčka nezprůsvitní.

  4. Přilijeme víno, stále mícháme (míchat vlastně budeme teď cca 20 minut :-)) a necháme ho vsáknout do rýže.

  5. Přidáme sběračku vývaru, ztlumíme teplotu a opepříme a osolíme. Stále promícháváme a tekutinu necháme opět vsáknout a vyvařit.

  6. Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká „na skus“. Kdybychom vývar spotřebovali před změknutím rýže, přilijeme trochu horké vody (proto je dobré ji mít pro každý případ připravenou v rychlovarné konvici).

  7. Hotové rizoto odstavíme z plotýnky a vmícháme máslo, nasekanou petrželku a polovinu nastrouhaného parmezánu. Důkladně promísíme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou „dojít“.

  8. Podle chuti dosolíme, nebo zakapeme citronovou šťávou a promícháme s okapanými a nakrájenými sušenými rajčaty. Podáváme sypané zbylým strouhaným parmezánem.