
Suroviny
10 -12 porcí
- 1 l hruškového džusu s dužinou
- 2 čerstvé měkké hrušky střední velikosti
- 35-40 g práškové želatiny
- necelá lžíce citrónové šťávy
- trochu skořicového cukru
- trošku moučkového cukru
- 1-2 balení perníkových medových plátů po 3 ks nebo piškoty
Postup přípravy receptu
-
Zhruba 250 ml džusu odebereme, metličkou v něm rozmícháme želatinu a necháme nabobtnat.
-
Pak buď ve vodní lázni, nebo pozvolna přímo na plotýnce za stálého míchání zahříváme a želatinu rozpustíme, odstavíme a necháme trošku zchladnout.
-
Teplota nesmí přesáhnout 60°C, stačí ale podstatně nižší.
-
Džus a džus s rozpuštěnou želatinou smícháme dohromady, podle chuti přidáme a rozšleháme skořicový cukr a možno i mírně dosladit cukrem.
-
Měkké hrušky si nakrájíme na drobné kostičky, pokapeme citrónovou šťávou a zamícháme ho džusu.
-
Vložíme do chladničky, občas promícháme a jak vidíme, že nám už hmota začíná želírovat a mírně tuhnout, tak ji použijeme.
-
Chlebíčkovou formu zhruba o rozměrech 30 x 11 cm si vyložíme alobalem nebo fólií, alobal můžeme malinko přetřít olejem a na dno dáme část tuhnoucí směsi. Rozložíme perníkové pláty, zase směs, pláty – prostě vrstvíme.
-
Formu překryjeme alobalem nebo fólií a dáme do chladničky, nejraději do druhého dne.
-
Vyklopíme a krajíme na silnější řezy a na talíři dozdobíme dle své fantazie.
Poznámka od kuchařky
Hledala jsem i jiné využití pro perníkové pláty, tak mě napadlo tohle. Doporučuji krájet na silnější řezy, nevýhodou tady je, že pláty nejsou v tomto želé tak pevné jako třeba piškoty. Nemůžu říct, že by se chlebíček po vyklopení rozpadal, ale při krájení a servírovaní na talíř se musí trochu opatrněji. Tak to případně zvažte a je možné použít ty piškoty.
Začínáme vrstvit, když vidíme, že nám už hmota začíná dost houstnout.
Jinak ještě si můžeme želé ochutit místo skořicovým cukrem, tak odvarem z koření – celé skořice, hřebíčku, kousku badyánu.Pokud přidáme např 1 dl tekutiny, tak ubereme 1 dl džusu nebo použijeme těch 40 g želatiny. Já dělala z 35 g, pokud by někdo měl řidší džus bez dužiny, tak použije taky 40 g. Hrušky musí být měkké, jinak je musíme povařit.









