
Suroviny
8 – 10 porcí
- Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 6 lžic krupicového cukru
- 160 g másla chlazeného a nasekaného
- Na náplň:
- 200-300 g hroznového vína
- 9 lžic krupicového cukru ( stačí 6 )
- 250 g mascarpone
- 2 celá vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g plátků mandlí
Postup přípravy receptu
-
V robotu promícháme mouku, cukr a máslo na drobenku.
-
Přidáme 4 lžíce ledové vody a ještě krátce promixujeme.
-
Vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu nebo vál a rychle zformujeme kouli.
-
V mikrotenovém sáčku nebo potravinové folii dáme do lednice a necháme hodinu vychladit.
-
Troubu si předehřejeme na 170 st. (horkovzduch).
-
Do máslem vymazané koláčové formy těsto nahrubo nastrouháme ( zručnější a odvážnější si čtvrtinu těsta odloží stranou na ozdobný cop, který umístí k okraji formy ) a špičkami prstů natlačíme ke dnu a k okrajům.
-
V předehřáté troubě pečeme cca 25 minut a pak necháme vychladnout.
-
Omyté hroznové ( nejlépe bez peciček ) víno rozpůlíme a necháme okapat.
-
6 ( stačí i 5 ) lžic cukru, mascarpone, vejce a mouku rozmixujeme dohladka a rozetřeme na předpečený koláč.
-
Poklademe hroznovým vínem, posypeme mandlovými lupínky a 2 lžícemi cukru.
-
Pečeme na 160 st. 40 – 45 minut.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem našla v listopadovém čísle Apetitu a opět si upravila dle ( momentálně doma se nacházejících ) surovin.
Omlouvám se za posledního chudáka, který jako jediný zbyl.
A ještě k něčemu se přiznám.. já jsem ten ozdobný cop měla..byl krásný, dokud jsem koláč nedala do trouby. Pak, mrcha, sjel..takže on tam vlastně je, ale ukrytý…
Je to lahodný moučník s lehkým krémem, v původním receptu byly hrušky.
Dobrou chuť.