Hroznový páj s mascarpone a mandlovou krustou

64
- reklama -

Suroviny
8 – 10 porcí

Na těsto:
300 g hladké mouky
6 lžic krupicového cukru
160 g másla chlazeného a nasekaného
Na náplň:
200-300 g hroznového vína
9 lžic krupicového cukru ( stačí 6 )
250 g mascarpone
2 celá vejce
2 lžíce hladké mouky
100 g plátků mandlí

Postup přípravy receptu

  1. V robotu promícháme mouku, cukr a máslo na drobenku.

  2. Přidáme 4 lžíce ledové vody a ještě krátce promixujeme.

  3. Vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu nebo vál a rychle zformujeme kouli.

  4. V mikrotenovém sáčku nebo potravinové folii dáme do lednice a necháme hodinu vychladit.

  5. Troubu si předehřejeme na 170 st. (horkovzduch).

  6. Do máslem vymazané koláčové formy těsto nahrubo nastrouháme ( zručnější a odvážnější si čtvrtinu těsta odloží stranou na ozdobný cop, který umístí k okraji formy ) a špičkami prstů natlačíme ke dnu a k okrajům.

  7. V předehřáté troubě pečeme cca 25 minut a pak necháme vychladnout.

  8. Omyté hroznové ( nejlépe bez peciček ) víno rozpůlíme a necháme okapat.

  9. 6 ( stačí i 5 ) lžic cukru, mascarpone, vejce a mouku rozmixujeme dohladka a rozetřeme na předpečený koláč.

  10. Poklademe hroznovým vínem, posypeme mandlovými lupínky a 2 lžícemi cukru.

  11. Pečeme na 160 st. 40 – 45 minut.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem našla v listopadovém čísle Apetitu a opět si upravila dle ( momentálně doma se nacházejících ) surovin.

Omlouvám se za posledního chudáka, který jako jediný zbyl.

A ještě k něčemu se přiznám.. já jsem ten ozdobný cop měla..byl krásný, dokud jsem koláč nedala do trouby. Pak, mrcha, sjel..takže on tam vlastně je, ale ukrytý…

Je to lahodný moučník s lehkým krémem, v původním receptu byly hrušky.

Dobrou chuť.