Suroviny
6 porcí
- 1 listové těsto
- 1 hrnek bílých hroznů
- 1 hrnek červených hroznů
- 1 smetana na šlehání
- 1 ztužovač Smeta-fix
- 1 čirá želatina na 250ml tekutiny
- 1 pevná poleva Bílá čokoláda
- cukr krystal dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto vyválíme a vykrojíme 2 kola o průměru 20cm.
-
Obě kola na pečicím papíru upečeme v troubě přehehřáté na 180°C a necháme na mřížce vychladnout.
-
Bílou polevu rozehřeleme, částí pocákáme jednu upečené kolo, zbytek natřeme na druhé kolo. Necháme ztuhnout.
-
Plně polité kolo omotáme pruhem z papíru, aby vznikl rám. Do prostoru nasypeme kuličky hroznového vína (několi necháme na ozdobení).
-
Želatinu připravíme podle návodu rozpuštěním v oslazené vodě. Necháme lehce ztuhnout, aby měla konzistenci medu a po lžících nalejeme na hrozny. Necháme ztuhnout.
-
Šlehačku ušleháme spolu se ztužovačem a natřeme na vrstvu želatinových hroznů.
-
Kolo pocákané polevou rozkrojíme na 6 dílů, které poskládáme na šlehačku, ozdobíme hrozny a dáme vychladit.
Poznámka od kuchařky
Původně jsem chtěla udělat jednoduhé plnění ovoce a želatiny + šlehačky mezi dva rovné obdélníkové pláty, ale pak jsem si vzpomněla na obrázek podobného dortu, který jsem kdysi na nějakých stránkách zahlédla – především efektní vrchní členění …a tak jsem se pokusila zaimprovizovat a udělat pro potěšení rodiny trochu netypický moučník.