Suroviny
- hovězí zadní – já měla tři kousky (cca necelé 2 kg masa)
- Marináda 1:
- kvalitní sojová omáčka (s obsahem soli)
- worcester
- trocha mořské soli
- Marináda 2:
- kvalitní sojová omáčka (s obsahem soli)
- trocha mořské soli
- med
Postup přípravy receptu
-
Chlazené maso hodíme cca na 1,5 – 2 hod do mrazáku, aby trochu ztuhlo. Líp se pak krájí.
-
Velmi ostrým nožem krájíme na tenké plátky, ale pokuste se, aby všechny byly aspoň trochu stejně široké.
-
Připravíme marinádu smícháním sojovky, soli a medu nebo worcesteru… jak komu chutná. Je možné dávat chilli, česnek, koření, pepř. Hodně je to o chuti, ale sojovka je vhodný základ a do ní dávat pak koření. Marinujeme minimálně 12 hod. v chladničce.
-
Rozložíme po platech sušičky a sušíme při 70 stupních, až je maso hotové – pokud máme vakuovačku,je vhodné zatavit, vydrží pak ještě déle. Průměrná doba sušení u mě byla 8-9 hodin, ale záleží, jak tenké plátky máte. PROHAZUJTE V PRŮBĚHU SUŠENÍ PLATA!
Poznámka od kuchařky
Těžké návykové.. Lze případně dělat i z jiných druhů mas. Nikdy však do marinád nepoužívejte olej! Dobrou chuť.