Domácí paštika z vepřových jater

150
- reklama -

Suroviny

800 g vepřového hřbetního sádla (syrové slaniny neboli špeku)
500 g vepřových jater
zhruba 100 g cibule
4 velkých stroužků česneku (dle chuti)
sůl
mletý pepř
majoránky (dle chuti)
drcený kmín (dle chuti)
100 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Hřbetní sádlo nakrájíme na menší kostky a za častého míchání částečně rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Cibule ale nesmí zhnědnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak přidáme na menší kousky nakrájená vepřová játra, prolisovaný nebo jemně nastrouhaný česnek, opepříme,můžeme přidat malinko drceného kmínu, vše ještě krátce orestujeme a zalijeme zhruba 1 dl vody.

  3. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme zhruba 20 minut dusit.

  4. Ke konci pokličku odklopíme a tekutinu (vodu) zredukujeme – necháme ji odpařit.

  5. Odstavíme, přidáme sůl, malinko majoránky a ponorným mixérem rozmixujeme do hladké nebo jemně zrnité hmoty. Směs ještě ochutnáme a případně dosolíme.

  6. Dáme do vhodné nádoby s víkem a vložíme ztuhnout do chladničky. Pokud nechceme, aby nám sádlo vystoupilo na povrch, tak po dobu tuhnutí asi 2x hmotu promícháme.

  7. Paštiku skladujeme v chladničce a je určená k rychlejší spotřebě.

Poznámka od kuchařky

Recept najdete i na mých stránkách http://www.merylas.estranky.cz/clanky/studena-kuch…