
Suroviny
16 porcí
- Těsto:
- 800 g hořká čokoláda
- (já používám 3 tabulky mléčné a 5 hořkých, ubírám pak cukr z originál receptu, doporučená je 73%, ale kupuji hořkou Albert Quality 11kč/ks)
- 12 vajec
- 500 g máslo (2 kostky)
- 350 g cukr (originál je cca 600 g)
- poleva:
- 100 g mléčná čokolada
- 100 g hořká čokoláda
- 250 ml smetana ke šlehání
Postup přípravy receptu
-
Ve velkém hrnci rozpustíme 8 čokolád s máslem, v míse ušleháme žloutky s cukrem. Přidáme do čokoládové hmoty v hrnci, potom ušleháme bílky a přidáme také k hmotě.
-
Formu o průměru 26 cm (klidně i 28 cm), vysypeme cukrem/kokosem (preferuji kokos), vlijeme 3/4 těsta a dáme péct na 160 stupňů (horkovzduch) cca 80 min, pro lepší efekt doporučuji péct v parní lázní (dát do trouby plech s vodou).
-
Dort v troubě naběhne, po vytažení splaskne.
Nalijeme zbylou 1/4 syrového „těsta“, dort bude krásně vysoký (stejně jako ráfek).
Pak polijeme smetanovou polevou, dáme vychladit – nejlépe do druhého dne.Já dort pekla jako narozeninový, tak jsem jej nazdobila marcipanovými růžemi a profiterolkami (větrníčky).
Lze udělat i nižší verzi – méně svátečnější (viz obrázek v detailu), postup stejný a surovin méně – 250 g másla, 400 g čokolády, 200 g cukru (u menší verze dávám více cukru), 9 vajec, poleva stačí i z jedné tabulky a smetana 120 ml.









