Bylinkové strouhané brambory s mletými kuličkami

21
- reklama -

Suroviny

1 kg brambor
2 velké cibule
3 stroužky česneku
150 g slaniny ( já použila česnekový bok)
100 ml smetany na vaření
čerstvý libeček
medvědí česnek
petrželka ( všeho hodně 🙂 )
máslo
sůl
Na kuličky:
300 g mletého masa
2 KL červené sladké papriky
špetka drceného kmínu
špetka majoránky
sůl
pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve nastrouháme syrové brambory na hrubém struhadle, propláchneme je v cedníku studenou vodou a dáme do misky. Opět zalijeme studenou vodou, promícháme a slijeme. Postup opakujeme 3x, abychom se zbavili škrobu. Poté z brambor pomocí utěrky vymačkáme přebytečnou vodu.


    Zobrazit celý recept

  2. Na másle nebo oleji zesklovatíme a orestujeme na proužky nakrájenou cibuli se slaninou, ke konci přihodíme posekané stroužky česneku a vyjmeme.

  3. Mleté maso okořeníme podle chuti a vytvarujeme z něj kuličky, které opečeme na pánvi. Vyjmeme.

  4. Do pánve si dáme rozpustit máslo a brambory na něm po částech vždy cca 5 minut opékáme. Vždy přidáme kousek másla. Až po opečení je osolíme, aby nám nepouštěly vodu.

  5. Brambory, cibuli se slaninou a česnekem, bylinky, smetanu promícháme, dochutíme a přendáme do zapékací misky. Do brambor vtlačíme masové kuličky a dáme do vyhřáté trouby na 200°C na cca 30 minut zapékat.

Poznámka od kuchařky

Brambory můžeme samozřejmě zapékat i bez kuliček, použít třeba jako přílohu nebo samostatné jídlo.