Suroviny
- 30 květenství bezu
- 2 l vody
- 1 kg cukru
- 2-3 citrony
- 1 čajová lžička kyseliny citronové
Postup přípravy receptu
-
Po natrhání květenství je vždycky nechám rozložená přes noc na tácu, aby mohli vylézt všichni broučci.
-
Květenství zbavím větších stonků, vyklepu (většinou neproplachuji, jelikož bych zbytečně spláchla drahocenný pyl) a dám je do hrnce. Přidám na plátky pokrájený citron a vše zaliji rozvarem vody a cukru. (Vodu smíchám s cukrem a zahřívám, dokud se cukr nerozpustí, ještě horké liji na bez). Přikryji a nechám do druhého dne louhovat.
-
Další den přecedím, vymačkám pořádně květy a do tekutiny vmíchám kyselinu citronovou. V tomto momentě můžu uskladnit, ale šťáva vydrží +/- 2-3 týdny. Pokud chci, aby šťáva vydržela 6-8 měsíců, převařím a ještě teplé vliji do lahví. Nechám vychladnout a uschovávám v lednici.
Poznámka od kuchařky
Kozinky, kozička nebo také bezinky, to jsou lidové názvy prvních poslů léta, tedy bezů černých. Jeho účinky napomáhají snižovat horečku, pomáhají při zánětech dutiny ústní a zažívacích potížích.
Jinak v letních dnech je tato šťáva neodolatelná.