Bezinková šťáva ze Samoty u lesa

51
- reklama -

Suroviny

30 květenství bezu
2 l vody
1 kg cukru
2-3 citrony
1 čajová lžička kyseliny citronové

Postup přípravy receptu

  1. Po natrhání květenství je vždycky nechám rozložená přes noc na tácu, aby mohli vylézt všichni broučci.


    Zobrazit celý recept

  2. Květenství zbavím větších stonků, vyklepu (většinou neproplachuji, jelikož bych zbytečně spláchla drahocenný pyl) a dám je do hrnce. Přidám na plátky pokrájený citron a vše zaliji rozvarem vody a cukru. (Vodu smíchám s cukrem a zahřívám, dokud se cukr nerozpustí, ještě horké liji na bez). Přikryji a nechám do druhého dne louhovat.

  3. Další den přecedím, vymačkám pořádně květy a do tekutiny vmíchám kyselinu citronovou. V tomto momentě můžu uskladnit, ale šťáva vydrží +/- 2-3 týdny. Pokud chci, aby šťáva vydržela 6-8 měsíců, převařím a ještě teplé vliji do lahví. Nechám vychladnout a uschovávám v lednici.

Poznámka od kuchařky

Kozinky, kozička nebo také bezinky, to jsou lidové názvy prvních poslů léta, tedy bezů černých. Jeho účinky napomáhají snižovat horečku, pomáhají při zánětech dutiny ústní a zažívacích potížích.

Jinak v letních dnech je tato šťáva neodolatelná.