Banánové lívanečky s opičím máslem (Dělená strava podle LK – Zvířata, Vg)

97
- reklama -

Suroviny
6 porcí

Lívanečky :
1 banán
2 vejce
velká špetka soli
velká špetka sody
1 vrchovatá KL kokosového cukru, Erithrytolu (není nutné)
rostlinný olej na smažení (není nutný)
Opičí máslo:
1-2 PL fruktózy, kokosového cukru…(nebo nesladíme)
50 g strouhaného kokosu
5 banánů
ananasový kompot bez cukru i se šťávou
citronová šťáva dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Lívanečky :
    Nakrájený banán s vejci, solí i cukrem vyšlehám tyčovým mixérem. Na závěr přimíchám sodu. Vzniklé těstíčko by mělo konzistencí připomínat řidší lívancové těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Nahřeji lívanečník na stupeň 3 (na sklokeramice). Zakápnu olejem. Těsto liji ve vyšší vrstvě, „po vroubek“. Po 2 minutách obracím, za další 2 minuty vyndávám.

  3. Těsto je křehké, ale malé silné lívanečky jsem obracela podebráním vidličkou naplocho, zcela bez problému. Jsou lehké a pokud máme přezrálé banány, nemusíme sladit vůbec. Z jednoho banánu jich upeču cca 8 kusů.

  4. Opičí máslo:
    Vše povařím asi 10 minut, rozmixuji. Ochutnám, případně přikyselím citronovou šťávou a přisladím. Pokud chceme opičí máslo uchovat delší dobu, tak ho znovu převaříme, horké nalijeme do čistých zavařovacích skleniček s víčkem na závit, otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí obrátíme dnem dolů. Uchováváme v chladu a temnu. Po vychladnutí zhoustne.

Poznámka od kuchařky

Opičí máslo je univerzální mlsání, buď do Kytiček s ovocem nebo do Zvířat ve volném grafu. V původním receptu je doporučené třeba k na banánovému chlebíku, nebo jako zdravé mlsání pro děti. Na lívancích, místo marmelády, nemá chybu! Obzvlášť v Zv skupině, kde je o mlsky nouze. Z uvedené dávky jsem naplnila 5 malých skleniček.

Inspirace : https://www.promaminky.cz/recepty/palacinky-livance-vdolky-43/bananove-livanecky-bez-mouky-322#prettyPhoto, https://www.mamincinyrecepty.cz/ruzne/opici-maslo