Selská zelnice

81
- reklama -

Suroviny

Množství surovin upravit podle toho, kolik budeme chtít omáčky.
1/4 hlávky bílého zelí (střední velikosti)
1 cibule (velká)
hladká mouka
mléko
sůl
ocet
cukr
kmín
zakysaná smetana (my dáváme 1x zakysanou + 1x ke šlehání)

Postup přípravy receptu

  1. Zelí na jemno nakrouháme a dáme vařit do osolené vody, která zakryje zelí a přidáme 1 x lžičku celého kmínu.

  2. Během vaření zelí osmažíme dorůžova cibulku, kterou asi v polovici vaření zelí k němu přidáme.

  3. Když je zelí vařené (ale nerozvařené), zahustíme omáčku moukou, rozkvedlanou v mléce. Odstavíme a opatrně vmícháme smetanu. Dochutíme octem, cukrem a popřípadě přisolíme dle naší chuti.

    Podáváme se šťouchanými brambory se škvarky.

Poznámka od kuchařky

U nás to každý má rád jinak kyselé a sladké. Dobře si může dochutit na talíři. Naši mladí začali blbnout tak, že si na talíři přikyselí pár kapkami citrónu a vesnice je pryč. Co naplat dobu a pokrok nezastavíš.