
- reklama -
Suroviny
- Množství surovin upravit podle toho, kolik budeme chtít omáčky.
- 1/4 hlávky bílého zelí (střední velikosti)
- 1 cibule (velká)
- hladká mouka
- mléko
- sůl
- ocet
- cukr
- kmín
- zakysaná smetana (my dáváme 1x zakysanou + 1x ke šlehání)
Postup přípravy receptu
-
Zelí na jemno nakrouháme a dáme vařit do osolené vody, která zakryje zelí a přidáme 1 x lžičku celého kmínu.
-
Během vaření zelí osmažíme dorůžova cibulku, kterou asi v polovici vaření zelí k němu přidáme.
-
Když je zelí vařené (ale nerozvařené), zahustíme omáčku moukou, rozkvedlanou v mléce. Odstavíme a opatrně vmícháme smetanu. Dochutíme octem, cukrem a popřípadě přisolíme dle naší chuti.
Podáváme se šťouchanými brambory se škvarky.
Poznámka od kuchařky
U nás to každý má rád jinak kyselé a sladké. Dobře si může dochutit na talíři. Naši mladí začali blbnout tak, že si na talíři přikyselí pár kapkami citrónu a vesnice je pryč. Co naplat dobu a pokrok nezastavíš.
Kuchař: Vaclav Fronek









