Pavoučí dort

97
- reklama -

Suroviny

Mramorový korpus:
250 g hl. mouky
1 necelý prdopeč
4 vejce
240 g moučkového cukru
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
kakao
kdo chce přidá trochu mandlového aroma
pavouček:
3 vejce
1 vanilkový cukr
100 g polohrubé mouky
90 g cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva
mléčná potahovka:
150 g sušeného mléka
270 g moučkového cukru
30 g ztuženého tuku
50 g tekutého medu
1 lžička rumu
několik kapek mandlového aroma
2-3 lžíce vody
pařížská šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
160 g čokolády na vaření
na dokončení:
8 ks pendreků
čokoláda na vaření
lentilky
kakao

Postup přípravy receptu

  1. Forma průměr 24 cm.korpus:
    ušlehat bílky, přidat 120 g cukru. V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru. Postupně přiléváme olej, vodu, a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme kakaem (asi 2 lžíce). Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Tak to stále opakujeme,až do spotřebování těsta. N E M Í C H Á M E. Tento postup způsobí to, že těsto se pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort ihned vyklopte, tím se srovná.

  2. pavouk:
    vejce s cukrem vyšlehat do pěny. Přidat mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a zlehka zamíchat. Natřít na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C cca 10 minut. Po upečení přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.

  3. potahovka:
    sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáváme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu /ale opatrně/, hmota musí být dostatečně tuhá, i když tvárná. Chceme-li hmotu obarvit, přidáme potravinářské barvivo rozpuštěné v nepatrném množství vody.

  4. pařížská šlehačka:
    rozlámanou čokoládu přidáme do zahřáté smetany ke šlehání a necháme spolu probublat, dáme do ledničky nejlépe pře noc vychladit. Pak řádně vyšlehat dotuha.

  5. dokončení:
    dort rozkrojíme a slabě potřeme džemem, poté pařížským krémem. Celý dort pak lehce pomažeme paříží, a tím srovnáme případné nerovnosti. Potahovku rozválíme mezi mikroteny a potahneme celý korpus včetně boků.

  6. Z upečeného plátu na pavoučka si vykrojíme 3 kruhy o průměru 15, 12 a 9 cm. Jednotlivé kruhy spojíme krémem. Lehce pomažeme i povch pavoučka a posypeme kakaem.

  7. Pavoučka posadíme na střed dortu. K dokončení potřebujeme jen připevnit nožičky a oči. Nohy upevníme vsunutím konců pendreků do těla pavoučka a dortu. Oči uděláme z kousku neobarvené potahovky a rozpuštěné čokolády. Čokoládou připevníme i lentilky,kterým čokoládou namalujeme nožky,aby připomínaly malé pavoučky.

Poznámka od kuchařky

Zdroj:MMB, Dortomanie, Radůzy recepty a Dorty a sladkosti