
Suroviny
4 porce
- Jehněčí kýta
- 8 stroužků česneku
- 2 lžíce soli
- 2 velké cibule
- olivový olej
- libeček
- 2 kuličky nového koření
- 2 kuličky jalovce
- masox
Postup přípravy receptu
-
Prolisovaný česnek smícháme se solí. Tuto směs vetřeme do kýty a pak kýtu lehce potřeme olivovým olejem. Necháme hodinku uležet.
-
Do hlubšího plechu dáme cibule nakrájené na proužky, koření, libeček, 1 lžíci olivového oleje a všechno zalijeme vývarem nebo vodou. Kýtu můžeme péct dvěma způsoby. Na mřížce nebo přímo v plechu. Pečeme dohromady asi 3 hodinky na 160 stupňů. V polovině času maso obrátíme. Průběžně doléváme do plechu vodu a kýtu občas polijeme výpekem. Zhruba 10 minut před koncem pečení přidáme do výpeku 1-2 lžíce hladké mouky a promícháme.
-
Po upečení maso vytáhneme a naporcujeme. Z výpeku odstraníme koření a můžeme vše rozmixovat dohladka.
Poznámka od kuchařky
Přílohu můžeme zvolit podle chuti. Např.bílé zelí a houskový knedlík, červené zelí a bramborový knedlík nebo bramborovou kaši.









